Amikor évekkel ezelőtt először ettem quiche-t, rögtön bekerült a kedvenceim közé: nagyon finom, ugyanakkor könnyű étel, és a végtelenségig variálható, mindig a szezonnak megfelelő zöldségekkel készítem - vagy éppen zöldség nélkül, simán szalonnával. Nem véletlen, hogy a blogon is már több alkalommal szerepeltek quiche-receptek. Most egy húsmentes verzió következik spárgával és kecskesajttal. Lassan vége a spárgaszezonnak, úgyhogy igyekszem minél gyakrabban belecsempészni az általam készített ételekbe, amíg lehet.
Hozzávalók
400 g leveles tészta
1 fej vöröshagyma
1 csomag spárga
20 dkg kecskesajt
2 dl tejszín
4 db tanyasi tojás
szerecsendió
só, bors
reszelt parmezán
Az apróra vágott hagymát némi olívaolajon üvegesre pirítjuk, közben a spárga egy részét gőz fölött félig megpároljuk, a többit 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A kisebb spárgadarabokat a hagymához dobjuk, majd a félig megpárolt spárgák is a serpenyőbe kerülnek egy gyors pirítás erejéig. A négy tojást felverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük. Kevés szerecsendiót reszelünk bele, sót és borsot szintén adunk hozzá. A sütőformát kivajazzuk, majd a kinyújtott levelestésztával beterítjük, szépen beleigazgatjuk. A tejszínes keveréket beleöntjük, majd a felaprított spárgadarabokat és a pirított hagymát is beletesszük. A tetejére jönnek az egész spárgák, és végül morzsoljuk bele a kecskesajtot. Szórjuk meg az egészet kevés reszelt parmezánnal, így szép színe lesz sütés közben a quiche tetejének. 200 fokos sütőben félóra alatt megsütjük. Tálalás előtt hagyjuk kicsit kihűlni, úgy könnyebb lesz felvágni és tányérra tenni.
Na mit szól hozzá?