Idén húsvétra eredetileg egyben sütött báránycomb vagy lapocka volt a terv, de amikor péntek hajnalban kimentem a Nagycsarnokba, és megláttam a hentesnél néhány darab gyönyörű báránygerincet, azonnal módosítottam a tervet: a húsok szépek voltak, arányosak és frissek, a bordák is normálisan le voltak tisztítva. Egy 70 dekás darabot vettem, az oldalas részét már nem kértem hozzá. A húsvéthoz talán jobban illik egy lassú tűzön sütött, sokáig illatozó, kiadós comb, de ez a fogás kétségtelenül elegánsabb, és ami a lényeg, rendkívül finom. Ha pedig köretnek a Yorkshire puddingot választjuk hozzá, biztos senki nem marad éhes. Hagyományosan ha a hús mellé ezt a köretet adjuk, a tányérnak az angol szokások szerint mindig ki kell egészülni némi zöldséggel, ez lehet párolt vagy grillezett egyaránt. A recept részben a BBC GoodFood márciusi száma alapján készült, de azt több helyen módosítottam, mind a hús, mind a pudding esetén. Előbbinél az újságban nem pirították körbe serpenyőben a húst, márpedig azt szerintem nem lehet elhagyni, és a sütési időt is eltúlozták. A köretnél pedig a tészta és a tojás arányai nem stimmeltek szerintem, így ezen is alakítottam. Még annyi jótanács, hogy előre szóljunk a hentesnek, ne kezdje feldarabolni a báránybordánkat, hiszen egyben szeretnénk megsütni. Ez azért fontos, mert valamiért azonnal neki szoktak esni nagy késsel, hogy szeletekbe vágják.
Hozzávalók 4 főre
70 dkg bárányborda egyben
friss rozmaring
1 citrom
fokhagyma
1 dl olívaolaj
só, bors
150 g liszt
2 tojás
1 dl tej
1 dl szódavíz
8 dkg vaj
szerecsendió
só
2 cukkini
1 padlizsán
2 kisebb répa
A fokhagymát és a rozmaringot apróra vágjuk, a citromot kicsavarjuk, majd mindezt az olívaolajjal elkeverjük, és ezzel a keverékkel leöntjük a húst, így néhány órán át letakarva pihentetjük.
A körethez a lisztet a sóval elkeverjük, eldolgozzuk vele a két tojást, majd elektromos habverőt használva hozzákeverjük a tej és a víz keverékét, közben reszelünk bele egy kevés szerecsendiót. Pár órára hűtőbe tesszük.
A húst serpenyőben alaposan körbepirítjuk, közben a sütőt 180 fokra melegítjük. A körbepirítás után a húst sózzuk, borsozzuk, a bordacsontok végeit alufóliába csomagoljuk, majd a citromos olajos keveréket tartalmazó edénybe visszarakjuk, és így tesszük a sütőbe 30 percre. A sütési idő letelte előtt levesszük a csontvégekről az alufóliát.
Na mit szól hozzá?