A kedvenc reggelijeim legfontosabb alapanyaga a tojás, de leggyakrabban csak a tűzhelyen készülnek a tojásos ételek: rántotta, tükörtojás, posírozott tojás, lágytojás, keménytojás, stb. Érdemes viszont a sütőt is bevetni egy különleges reggeli érdekében, az eredmény - ugyanabból az alapanyagból - teljesen más lesz. A frittata egy légiesen könnyű tojásétel, sok zöldséggel és finom sajttal az egyik legjobb fogás, amit reggelire választhatunk. Akár csak egy főre, saját magunknak is elkészíthetjük - ha van ehhez kellően kis serpenyőnk. Nálam szerencsére már akad ilyen, amerikai utunk során a kedvenc útszéli gyorsétteremláncunkban, a Cracker Barrelben szereztem be, ez a klasszikus öntöttvas-serpenyő az USA-ban, már a westernfilmekben is ilyenben főztek szabadtűzön. Az említett helyen több méretben is kapható volt, ez a második legkisebb, pufók palacsinta sütéséhez is ideális. Visszatérve a frittatára: a kecskesajt erős ízét a spenót és a paradicsom, illetve a tojás könnyű, habosra sült állaga ellensúlyozza, így nagyon finom, könnyű reggelit kapunk.
Hozzávalók
2 tojás
4 szelet kecskesajt
fél fej vöröshagyma vékonyra vágva
spenót
4-5 koktélparadicsom
olívaolaj
só bors
Az olajat a kis serpenyőben felhevítjük, a hagymaszeleteket beledobjuk, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomokat, tovább sütjük, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a spenótot, aztán ráöntjük a felvert tojásokat. A sajtszeleteket egyenletesen elosztjuk, kissé belenyomkodjuk a keverékbe. Az egészet serpenyőstül a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 25 perc alatt készre sütjük. Ha kivesszük, várjunk pár percet, amíg a frittata tetején felfúvódott területek leeresztenek, aztán érdemes nekiállni. Külön előnye az ételnek, hogy a forró serpenyő miatt még 6-7 perc múlva sem hűl ki.
Na mit szól hozzá?