Szűk családomat vártam ebédre, és tudtam, hogy egy véres bélszíntől, rozéra sült kacsamelltől, főtt borjúpofahústól, aprócska fürjektől vagy valami sushifélétől kiakadnának, szóval csakis olyan fogásokban gondolkodhattam, amit mondjuk Lajos Mari is beengedne a nőklapjába. Az elsődleges szempont elvégre az volt, hogy elégedetten távozzanak, de azért mégse rántotthúst szolgáljak fel. Az ebéd színesítéseként sütöttem négyféle kenyeret étvágygerjesztőnek (ezt a következő bejegyzésben mutatom be), és összedobtam egy kis cukkinis előételt is, amit C&V oldaláról lestem el. Desszertnek banánhabot csináltam, ez is hamarosan felkerül ide. Szóval gondoltam, legyen valami csirke, szaftosan, sajtosan sőt kéksajtosan, csőben sütve néhány plusz kiegészítővel, annak biztos sikere lesz. Nem lett kifejezetten szép, és nem is fog bekerülni a gasztronómia remekei gyűjteménybe, de mindenki nagyon elégedett volt, nekem is ízlett, úgyhogy a küldetését eredményesen teljesítette. Kifutottam az időből, így köretként csak héjában főtt krumplit adtam mellé.
Hozzávalók
- 1 kiló filézett csirkemell (tanyasi legyen, ketreces csirkét venni nem etikus ugyebár)
- 300 g kéksajt
- sonkaszeletek
- 3 dl fehérbor
- 3 kaliforniai paprika, kockákra vágva
- 1 marék durvára tört dióbél
- 1 csokor petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma, összetörve, aprítva
- a tetejére reszelt parmezán
- só, bors
A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, a kéksajtot elmorzsoljuk, a petrezselymet apróra vágjuk. Lapos jénaiba fektessük a sonkaszeleteket, erre pakoljuk a húsokat egy sorba, sózzuk, borsozzuk, majd teszünk rá némi kéksajtot, petrezselymet, fokhagymát kevés diót, erre jöhet egy újabb réteg hús és ismét az előbbi hozzávalók ismét. Ha elfogyott minden, a szélekre pakoljuk körbe a felkockázott kaliforniai paprikát, felülre szórjunk több diót, az egészet öntsük fel a fehérborral, majd mindezt borítsuk be reszelt parmezánnal. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük alufóliával lefedve egy bő órát, majd az alufóliát levéve még úgy 15 percig pirítsunk rá a tetejére felső sütéssel, nagy hőfokon, hogy szépen megbarnuljon.
Na mit szól hozzá?