Dögmeleg van, a piacon az árusok még délután is vízzel locsolják a betont, mégis mit érdemes ilyenkor venni vacsorára? Nehéz sült húsokhoz semmi kedvem ilyenkor, se megsütni, se megenni. Alapadottság az a csomag garnéla, ami már egy ideje ott figyel a fagyasztómban, ezt gyakran tésztával szoktam elkészíteni, ha lusta vagyok kigondolni valami jobbat. De ilyen hőségben egy tésztavacsora szóba sem jöhet. Az egyik pulton viszont megláttam a nagy halomban álló sárgababot. Ebből eddig szinte csak kétféle ételt ettem: főzeléket valami pörkölt feltéttel, és a rosszemlékű reformkonyha jegyében rakott zöldbabot (vagy sárgát? mindegy). Alapvetően jó ízű és könnyű zöldség, ami kész állapotában (pár centis darabokra vágva) pont úgy néz ki, mint a.... penne. Mi lenne, ha összeütném a megszokott garnélavacsorát, amiben a tésztát frissen megfőzött sárgababbal helyettesíteném? Kipróbáltam, és működik! Nyilván nem lesz olyan a végeredmény, mint tésztával, de amikor még este is hőség van, akkor ez sokkal jobban működik egy pohár hideg fehérborral.
Hozzávalók
Egy csomag garnéla
3-4 paradicsom
600 g zsenge sárgabab
1 citrom
2 dl fehérbor
olívaolaj
A sárgababot megfőzzük, majd szárítjuk. A serpenyőben olívaolajon a garnélát megpirítjuk, majd felöntjük borral, melynek egy részét elpároljuk. A felkockázott paradicsomot hozzáadjuk, az egészet sózzuk, borsozzuk, pár percig még hevítjük, majd a tányérra pakolt sárgababra tesszük, végül frissen facsart citromlével meglocsoljuk.
Amit legközelebb még fogok hozzá tenni, az a rucola, szerintem ízben jól passzolna ehhez az összeállításhoz. A paradicsomot pedig koktélparadicsomra cserélem.
Na mit szól hozzá?