Nemrég leírtam, miért jó, ha üdvözlőfalattal indítjuk a vacsorát. Persze még jobb, ha többfélét tálalunk fel belőlük, érdekes ízpárosításokat létrehozva. Ezzel a módszerrel kiemelhetjük, erősíthetjük az egyes ízeket. A legutóbb bemutatott lazacos falatok brie sajtos, lilahagymás korongok társaságában kerültek az asztalra: a füstölt lazac és a kapribogyó erőteljes íze után mindenkinek jólestek a lágy sajt és fűszeres lilahagymalekvár felhasználásával készült kis sütik.
Hozzávalók
250 g leveles tészta
125 g brie sajt
2 ek olivaolaj
2 közepes lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
friss kakukkfűlevél, felaprítva
1 tk fehérborecet
1 tk barnacukor
só, bors
A tésztát kinyújtjuk, és 5 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. Fektessük ezeket egy sütőpapírra, és szurkáljuk meg villával! 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Az olajat serpenyőben felhevítjük, majd ebben a felkarikázott lilahagymát alacsony lángon 15 percig pároljuk gyakori kevergetés mellett. Hozzáadjuk a fokhagymát (szintén felaprítva) és a kakukkfüvet, és főzzük még öt percig!
Ekkor jöhet bele a fehérborecet és a barnacukor, további keverés mellett nagyobb lángon karamellizáljuk a hagymát. Az így elkészült hagymás keverékből egy-egy kanálnyit a tésztakorongokra szedünk, majd a tetejére tesszük a brie sajtdarabkákat. Tegyük az egészet a kihűlőben levő sütőbe, hogy a sajt kicsit megolvadjon, és már tálalható is!
Na mit szól hozzá?