Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2011.10.20. 09:30 sbotond

Zöldborsóleves pirított baconnel

A hideg beköszöntével végre újra eljött a forró és tartalmas levesek ideje, ezek közül nagyon szeretem azokat, amelyeknél lassú tűzön, több órán át főzzük össze az ízeket, de a napos őszi hétvégéken még van elég tennivaló a szabadban, így ilyenkor jól jön egy gyorsan elkészíthető recept. Múlt vasárnap például a télire szánt tűzifa tárolóba pakolásával telt el a nap, így csak félórám volt a leves megfőzésre, ekkor készült az alábbi fogás (a recept eredetijét Jamie Oliver kerti szakácskönyvében találtam, ezt alakítottam át). Van benne menta is, de ez ne riasszon el senkit: a lényeg, hogy nem szabad túladagolni, a kész levesből nem lóghat ki egyértelműen a menta íze, és akkor nem lesz zavaró. A zöldborsónak ugyan már nincs szezonja, de ez a leves a fagyasztott verzióból is kiválóan elkészíthető.
 
 
Hozzávalók
Kézzel tépett nagyobb darab egy cipóból
Fél kiló zöldborsó
1-1kisebb sárga és fehérrépa, karikára vágva
1,5 liter csirkealaplé
1 dl tejszín
3-4 tk házitejföl
5-6 szelet bacon
friss mentalevél
extra szűz olívaolaj
só, bors
 
A csirkealaplevet fazékba öntjük, hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, főzni kezdjük. Röviddel ezután jöhet hozzá a borsó is, kis lángon tovább főzzük, közben sóval, borssal fűszerezzük. Eközben a kenyeret falatnyi darabkákra tépkedjük, óvatosan meglocsoljuk olívaolajjal, tepsibe tesszük, rakunk rájuk egy-egy mentalevelet, majd a tetejükre helyezzük a baconszeleteket. 220 fokra előmelegített sütőben hirtelen megsütjük, amíg a bacon aranybarna lesz, a kenyerek széle pedig megpörkölődik. Ha kész, a sütőajtót résnyire nyitva tartsuk melegen, amíg elkészül a leves. A tűzhelyen egész mérsékeltre vesszük a lángot, és a leveshez öntjük a tejszínt is, még néhány percig így főzzük. Ezután a leves felét-kétharmadát tálba szedjük, és botmixerrel krémes állagúra dolgozzuk. Lehet akár az egészet is, így száz százalékban krémlevest kapunk, de én jobban szeretem, ha néhány egész borsószemmel is találkozunk a tányérban. A krémes adagot visszakeverjük a fazékba, majd tányérba szedjük, vékony csíkban megöntözzük olívaolajjal és tejföllel, majd a pirított kenyérrel és baconnel díszítjük.
 

Látható, hogy nem egy bonyolult, hosszadalmas receptről van szó, még húsz mázsa tűzifa bepakolása után is gyorsan ment. Mert zacskós levest csakazértsem eszünk!


2 komment

Címkék: leves menta zöldborsó bacon


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr903316712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stefánia vagdalt 2011.10.25. 14:42:17

Angolszalonnával is elkészíthetem?

sbotond 2011.10.25. 15:58:48

@Stefánia vagdalt: Igen, az is jó hozzá, csak abból kevesebb zsír fog kisülni és ráfolyni a kenyérdarabokra. Arra kell figyelni, hogy elég vékonyra legyen szeletelve.
süti beállítások módosítása