Reggelikről kifejezetten ritkán írok, pedig a legrendszeresebben reggelente szoktam összeütni valamit a konyhában, általában hétköznapokon is. Nem kell ugyanis feltétlenül sokkal több idő egy izgalmas, nem hétköznapi szendvics összerakásához, mint egy sima szalámis zsemle elkészítéséhez. Egy érdekes reggeli után ráadásul több kedvvel láthatunk neki a munkának az olyan szürke, téli hétköznapokon is, amikor már nagyjából így látjuk a világot:
Bagel füstölt lazaccal
A bagel az egyik legfinomabb és – az angol reggelit leszámítva – leglaktatóbb reggeli szendvicsalapanyag, csak sajnos itthon még ma is elég nehéz hozzájutni. Ezért jobb, ha néha mi magunk készítünk elő egy nagyobb adagot, amit aztán a fagyasztóba teszünk.
Így reggel elég a zuhany előtt előmelegíteni a sütőt, aztán tojással megkenve és mákkal vagy szezámmaggal megszórva pár perc alatt készre sütni egy vagy két bagelt. A legjobban füstölt lazaccal szeretem: klasszikus, ízesítés nélküli tejszínes sajtkrémmel megkenjük a bagelt, teszünk bele bőven lazacot, majd rucolával vagy bébispenóttal gazdagítjuk a szendvicset, és kész is.
Garnélás császárzsemle hagymás tojáskrémmel
Akinek nincs kedve a pékmunkához, vehet félkész császárzsemléket, amit kicsit megnedvesítve elég pár percre a sütőbe tenni. A fagyasztóban tartsunk egy nagyobb doboz előfőzött, hámozott garnélát, ebből bármikor készre főzhetünk két perc alatt egy marékkal, miközben egy kemény tojást és egy apró lilahagymát kis kockákra vágunk, majd tejföllel, majonézzel, dijoni mustárral elkeverjük. Ha kész a garnéla, azt is hozzáadjuk a keverékhez, és ezzel pakoljuk meg a zsemlét. Chiliporral és hajszálvékonyra vágott póréhagymával megszórva tálaljuk.
Pufók palacsinták
Hosszadalmasnak tűnik reggel palacsintát sütni, pedig nem az! A képen látható kis torony húsz perc alatt elkészül – az eredményt látva szerintem ennyivel megéri hamarabb felkelni, egy ilyen reggeli után garantáltan jobb kedvünk lesz még télen is!
Na mit szól hozzá?