Visszagondolva a főzés terén tett kezdeti lépésekre – még mindig a blog indításának ötéves évfordulója kapcsán – vettem újra kézbe a Keith Floyd szakácskönyvemet, ezt vettem meg ugyanis először, és egy ebben található recept elkészítése hozta meg az első sikerélményt. Floyd azóta 2009-ben meghalt, úgyhogy sajnos a műsoraival sem nagyon találkozhatunk már a tévében. Pedig nekem ő volt máig az abszolút kedvencem. Sosem nevezte séfnek magát, hiszen nem vett részt semmilyen hivatalos képzésben, viszont ahogy a képernyőn bemutatta a receptjeit, abból mindig érezhető volt az a fajta életöröm, ami miatt én is szeretek főzni. Talán ő az egyetlen tévés szakács, aki főzés közben folyamatosan ivott, így néha a végeredmény inkább kicsit kaotikus lett, mint gusztusos. A kedvenc részem az volt, amikor Svédországban a helyiekkel állt neki ráklevest készíteni, de közben annyi vodkát ittak, hogy a rákok simán kievickéltek a túltöltött fazékból, miután élve beledobták őket. Szintén jó volt a szemüveges borszakértővel közös műsora, amikor francia és olasz borvidékeken kóstoltak borokat, és Floyd ezekhez főzött különböző ételeket – itt is alig tudta kivárni a borok bemutatását a kóstolás előtt. Mindezzel együtt Floyd egyszerű, szerethető, és kifejezetten finom recepteket mutatott be (kivétel volt talán a csokoládémártásos fácán), és a szakácskönyvében is ilyeneket gyűjtött össze, úgyhogy nagy szerepe van abban, hogy ez lett az egyik hobbim. Az ő emlékére készült ma ez a thai zöld csirkecurry a Floyd főz című könyvéből. Floyd egyébként sok időt töltött Thaiföldön, Phuketen még egy éttermet is nyitott.
Hozzávalók
fél kiló tanyasi csirkemell
3 ek. szezámolaj
3 ek thai zöld chilikrém
60 ml kókusztej
3 ek halszósz
3 ek kimagozott és feldarabolt thai chilipaprika
3 ek barnacukor
1 csésze zöldborsó
1 ek zöldbors
friss bazsalikom
3 ek kókuszkrém
Az olajat serpenyőben felhevítjük, a zöld currykrémet nagy lángon előpirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkét, 2-3 percig sütjük. Ekkor jöhet hozzá a kókusztej, a halszósz, a chili és a cukor, ezt így kb. 5 percig főzzük. Ezután hozzákeverjük a zöldborsót és a zöldborsot, még párat keverünk rajta, aztán tálaláskor adjunk hozzá tányéronként egy-egy kanál kókuszkrémet és szórjuk meg friss, csíkokra tépett bazsalikomlevéllel.
Legközelebb egy újabb Floyd-recepttel folytatjuk, méghozzá egy grillen készült étellel.Addig is nézzétek meg Thaiföldön készült sorozatának egyik epizódját!
Na mit szól hozzá?