Nagyon magas az új beltéri üvegházamban a rozmaring, ezért mindenképp ezzel a fűszerrel terveztem főzést a hétvégére. A Nagycsarnokban aztán nagyon szimpatikus báránycsülköket láttam, és otthon a fagyasztóban még húsvétról maradt egy kis bárány alaplé, úgyhogy lassan össze is állt a fejemben a mai fogás. Ez egy egyszerű, de nagyon zamatos étel, és bár a csülök puhára főzése sok időt igényel, de közben nyugodtan elfoglalhatjuk magunkat mással. A rozmaring hagyományosan jól illik a bárányhúshoz, a kuszkusz pedig könnyű köret hozzá, így akár vacsorára is ehetjük ezt az összeállítást.
Hozzávalók 2 főre
2 báránycsülök
2 ág rozmaring
1 gerezd fokhagyma
1 pohár vörösbor
2 dl bárány alaplé
4 ek olívaolaj
két csésze kuszkusz
aszalt paradicsom
zöldpaprika
1 ek vaj
1/2 lime
A báránycsülköket a rozmaringlevelekkel és a felaprított fokhagymával, az olívaolajjal leöntve néhány órán át, vagy akár egész éjjel pácoljuk. Letörölgetjük, majd serpenyőben nagy lángon minden oldaláról hirtelen körbepirítjuk, közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A csülköket ezután a pácoláshoz használt fűszerekkel együtt fazékba tesszük, leöntjük az alaplével és a borral, sózzuk borsozzuk, majd a sütőbe tesszük, ahol 2 órán át fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús már omlós, magasra tekerjük a sütőt, és a fazékból kivéve még egyszer hirtelen rápirítunk. A kuszkuszt az aszalt paradicsommal és a zöldpaprikával, továbbá a vajjal elkészítjük, majd tányérra szedjük. Rátesszük a báránycsülköt, és vacsorázhatunk is!
Na mit szól hozzá?