Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2007.12.02. 18:09 sbotond

Étteremteszt: Lou Lou

A brit Restaurant magazin Top 100 listáján két magyar szerepelt, a 88. helyezett Café Kört már kipróbáltuk, most végre sor került a 86. helyet elfoglaló Lou Lou-ra is. Természetesen a két étterem nem összehasonlítható, előbbi inkább egy olyan kellemes, bisztró jellegű hely (s ebben a műfajban szerintem a legjobb Budapesten), ahová akár nap mint nap szívesen betérnénk, a Lou Lou ezzel szemben egyértelműen a csúcsgasztronómiát képviseli, ünnepszámba megy itt vacsorázni. Állítólag fő törekvésük, hogy elsőként szerezzenek Michelin-csillagot. Ennek megfelelően a menüt gyakran változtatják, számos különleges fogást kínálnak a vendégeknek, s a hely belső kialakítását is többször tökéletesítették a közelmúltban. A berendezésen kicsit túlságosan is érzékelhető ez a lázas igyekezet, az étteremben körülnézve "a kevesebb néha több" mondás jutott eszembe, a színek, formák, megvilágítások burjánzását látva. A lényeg persze, hogy mi kerül a tányérra, és e tekintetben a Lou Lou igazán kitett magáért. A hétfogásos alapmenüt próbáltam ki, mely az alábbi fogásokat tartalmazta:

  • Tokaji aszúban érlelt libamáj bébispenótos hagymalekvárral, narancsos piskótával
  • Norvég lazac édeskömény esszenciával, vindaloo mártásban
  • Óriás lepényhal cabernet mártással, karamellizált zellerzselével, basmati rizshabbal
  • Sült báránycomb paradicsom tortácskával, szarvasgomba mézes mustármártással
  • Csontos malackaraj kardamomos Amadei csokoládémártással, csicsókahabbal
  • Sajtok
  • Tiramisu gesztenyével, áfonyazselével, gesztenyeraviolival


Képeket sajnos most nem készítettem, önző módon csak a vacsorára koncentráltam folyamatos fotózgatás helyett. A fenti kép az étterem honlapjáról származik, s a pult felett lógó régi lószobor látható rajta.

A vacsora a megszokott péksütemény-vaj párosítással kezdődött, kis házikenyérszeletek mellett diós zsemle, feketekenyér és egy rétesszerű sütemény is szerepelt a kínálatban. Ezt követte egy vékony kétszersültszelet, melyhez tubusos zöldségpürét adtak. Utána jött az első előétel, a tokaji aszúban érlelt libamáj bébispenótos hagymalekvárral, narancsos piskótával. A piskótához kis kémcsőben szolgálták fel a narancslevet, mellyel ízlés szerint öntözhettük meg a tésztát. Minden egyes falat élmény volt, tökéletesen összecsiszolták az ízeket. Következett a norvég lazac édesköménnyel, melyre tandori-jellegű, meleg mártást öntöttek. A lazac szimplán finom volt, semmi különös (a pincér elmondása szerint először sokáig párolták, aztán sütötték készre), viszont az édeskömény ezzel a szósszal rendkívül finom volt, a két íz remekül kiegészítette egymást, kedvet kaptam otthon is kipróbálni ezt a zöldséget valamilyen formában. Jött a lepényhal cabernet mártással, hozzá zellerzselé és basmati rizshab. A mártás nagyon jól sikerült, s nagyon jól passzolt a halhoz. Megtudtuk, hogy halalaplevet használtak hozzá, húsok esetében pedig mindig a megfelelő húsból készült alaplével készítik a mártásokat. Az est fénypontja volt a báránycomb, melyet tizenkét órán át sütöttek puhára, zamatosra. Ami ezután következett viszont, az valahogy kicsit kilógott a sorból: a csontos malackaraj ugyanis nem volt kellőképp fűszerezve, s így érződött rajta az a jellegzetes húsíz, amit nagyon nem szeretek, s az előbbi fogások után nem is értettem, hogy csúszhatott be ez a hiba. A bőre sem volt elég pirosra sütött, ropogós, úgyhogy a menü ezen pontján még van mit csiszolni. A kardamomos csokoládémártás és a csicsókahab viszont finom volt. A vörösborhoz jólestek a soron következő sajtok, majd egy tiramisu zárta a sort áfonyazselével és gesztenyeraviolival. A tiramisu finom volt, de ami igazán különleges volt, az a gesztenyeravioli, kis zselészerű golyóbis, a tetején egy aprócska aranyfüstnégyzettel, s a golyót elharapva derült ki, hogy a belseje folyékony. A malacot kivéve tehát nagyszerű vacsorát szolgáltak fel a Lou Lou-ban, jónéhány ötletes fogással.


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr16249867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása