Kiadósabb, mint a legutóbbi lazac spárgával, sőt a nagydarab marhahús talán nem is felel meg a 3. követelménynek, nem feltétlen tekinthető könnyen emészthető fogásnak, de két pohár bor kíséretében nekem nem szokott álmatlan éjszakákat okozni, sőt. Az biztos, hogy nem zsíros, a hús sovány és a zöldségekhez szintén csak egy kis olívaolaj kell. A hús sütése persze vajban történik, és a tetejére is kerül egy kevés fokhagymás, sózott vaj. Tény, hogy nem túl szofisztikált, nem is kifejezetten eredeti receptről van szó, de egy fárasztó nap után ugyan ki szeretne bonyolult műveletekkel bajlódni? Kis odafigyeléssel és gyakorlattal nem nagyon lehet elrontani (csak arra figyeljünk, sose süssük túl a húst). Nem vagyok oda a leveles salátákért, viszont a madársaláta kivétel, abból bármennyit meg tudok enni.
Hozzávalók
1 db kb. 3 cm vastag steak
2 kisebb cukkini
1 piroshúsú kaliforniai paprika
1 gerezd fokhagyma
2 karika erőspaprika
1 marék madársaláta
2 ek olívaolaj
vaj a sütéshez és a hús tetejére
Legelőször kevés (1-2 teáskanálnyi) vajat felolvasztunk, ebbe jöhet só, bors és a szétzúzott, felaprított fokhagymagerezd. Ha kész, tegyük a hűtőbe. A cukkinit felkarikázzuk, a paprikát közepes nagyságban felkockázzuk, majd a felhevített olívaolajon először nagy lángon pirítjuk, majd kisebb lángon pároljuk. A húst - ha van - öntöttvas serpenyőben vajon mindkét oldalon hirtelen sütjük, közben kézzel óvatosan nyomkodjuk, hogy mindenhol egyenletesen piruljon, de ne túl erősen, nehogy kimasszírozzuk belőle az értékes nedveket. Oldalanként 1-2 percig elég pirítani, közben sózzuk, borsozzuk. Ezután kb. 140 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5-6 percre. A sütőből kivéve 2-3 percig pihentetjük, majd a zöldségekkel és a friss madársalátával együtt tányérra helyezzük. A behűtött fűszeres vajat a hús tetejére tesszük 1-2 karika erőspaprika társaságában.
Na mit szól hozzá?