Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2010.11.29. 09:03 sbotond

Töltött szűzpecsenye gránátalmás-mentás csicseriborsóval

Évekkel ezelőtt már készítettem töltött szűzpecsenyét, de akkor nem voltam teljesen elégedett az eredménnyel. Most sokkal nagyobb gondot fordítottam a töltelék kitalálására, és a köret sem volt másodlagos, ott is igyekeztem megfelelően párosítani az ízeket. A végső összhatás kiváló lett: egyrészt a töltelékben a zsálya és a kevés mandarinhéj együttese hozott össze korábban sosem tapasztalt ízeket, amihez kívülről a pármai sonka adott hozzá még egy kis pluszt, másrészt a köretben a gránátalma passzolt nagyon jól a friss mentához.  A töltelékhez használt zsemlemorzsára is kiemelt figyelmet fordítottam: frissen pirított, puha szeletelt kenyeret daráltam le hozzá, és tényleg érezhető volt a különbség, ehhez képest a sima, kész zsemlemorzsa sokkal dohosabb, állottabb ízű, szóval megéri vele dolgozni!

Hozzávalók
1 nagyobb szűzérme
kb. 2 dl zsemlemorzsa
1 gomba
1 tojás
zsálya
petrezselyem
mandarin
1 hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 gránátalma
1 konzerv csicseriborsó
sáfrány
5 szelet pármai sonka
4 ek vaj
2 ek olívaolaj
só, bors


A hagymát felaprítjuk, 3 ek vajon üvegesre pirítjuk, hozzáadunk egy felaprózott fokhagymát és a szintén apróra vágott gombát, majd ehhez jöhet a zsemlemorzsa, melyet aranybarnára pirítunk. Hozzákeverjük a zsályát, egy kevés apróra vágott petrezselymet (én a zsályát és a petrezselymet együtt dolgoztam össze kőmozsárban) és nagyon kevés reszelt mandarinhéjat (elég három-négy húzás a reszelőn, igen erős az íze!), majd sózzuk, borsozzuk. A tojást felverjük, majd az edényt a tűzről levesszük, és így keverjük hozzá. A húst középen kétharmadáig bevágjuk, majd a vágásból jobbra és balra szintén egy-egy hosszú bemetszést ejtünk, hogy aztán az egészet ki tudjuk teríteni. A húsklopfoló sima oldalával ütögessük át (nem cél szétverni, mert akkor értékes húsnedveket veszítenénk). A pármai sonkaszeleteket egymás mellé fektetjük úgy, hogy 1-2 mm-en összeérjenek a szeletek hosszanti oldalai, s erre az ágyra fektetjük kiterítve a szűzpecsenyét. Felhordjuk rá a tölteléket, majd az egészet felgöngyöljük és összetűzzük. Serpenyőben egy evőkanál vajat hevítünk, s ezen a hústekercs minden oldalát hirtelen átpirítjuk (természetesen csak a tekercs külsején található sonka találkozik a forró serpenyővel). Az előzetesen 110 fokra melegített sütőbe tesszük ezután a húst, ahol egy órán át sütjük.
Közben elkészítjük a köretet: három gerezd fokhagymát felaprítunk, felhevített olívaolajban barnára pirítjuk őket, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, lejjebb vesszük a lángot. Előzetesen kevés sáfrányt 1 dl vízben kis lángon pár percig főzzünk, s ezt adjuk hozzá a csicseriborsóhoz, sózzuk, borsozzuk, s kb. 5-6 percig kis lángon főzzük az egészet. A gránátalma magját kikaparjuk, a mentaleveleket durván összevágjuk, s ezek is mehetnek a serpenyőbe. Még párszor megkeverjük, és kész is. Fontos, hogy amikor a gránátalmát hozzáadtuk, már tényleg ne hagyjuk a tűzhelyen, mert a kis piros magok így hamar elveszítik élénk színüket.
A húst ferdén felszeleteljük, szedünk a tányérra a csicseriborsóból, s erre helyezve tálaljuk a töltött hússzeleteket.


2 komment

Címkék: tojás zsálya csicseriborsó gránátalma szűzpecsenye


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr842480034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ken adams 2010.12.02. 13:59:34

hmmmm...
és mikor és hogy kerül bele a mandarin(héj)?

sbotond 2010.12.03. 19:56:13

@ken adams Teljesen jogos, azt a leírásból kifelejtettem (szerencsére főzés közben még eszembe jutott), máris javítottam :) A kevés reszelt mandarinhéj a töltelékbe kerül!
süti beállítások módosítása