„Étlapokat, menüket talál az alább következőkben az olvasó. Gazdagokat és szegényesebbeket, kövéreket és soványakat. Van köztük olyan, amelyet talán fejcsóválással fogadnak némelyek, annyira dúsak, bőségesek, hogy szinte nem is a mai időkhöz valók.” Így vezette fel 1931-ben kiadott könyvében karácsonyi menüajánlatát Magyar Elek, az „Ínyesmester”, a magyar gasztronómia történetének egyik kiemelkedő alakja. Érdekes párhuzam, hogy 1931-ben épp két évvel a nagy gazdasági világválság kirobbanása után voltunk, és most, 2010-ben is egy jelentős válság utáni harmadik karácsonyra készülünk. A menük olyan szempontból nagyon izgalmasak, hogy egyaránt találunk rajtuk az unásig ismert, hagyományosan karácsonyhoz kapcsolódó fogásokat (halászlé, rántott hal), és elegáns (wellington bélszín madeiramártással), sőt egzotikus hangzású (hideg vaddisznófej, mandarinbomba) ételeket is.
Akik még nem állították össze a karácsonyi menüt, azoknak – amellett, hogy érdemes igyekezni, mert már hétvégén komoly tömeg hömpölygött a Nagycsarnokban – inspirációt nyújthatnak ezek a majdnem 80 éves, Magyar Elek által javasolt menüajánlatok:
Karácsony estéje
Borleves pirított zsemlyekockával
vagy Halászlé
Rántott hal
Roston sült harcsaszeletek
Majonézes zeller- és burgonyasaláta
Wellington bélszín madeiramártással, vegyes körítés
Mákos metélt vagy bobajka
Aprósütemények, Giardinetto
Narancs- vagy ananászbólé
Nagykarácsony napja
Pulykaaprólék-leves csigatésztával
Hideg vaddisznófej
Töltött káposzta frissen sült karbonádlival
Gesztenyével töltött, dión hizlalt pulyka
Vörösborban eltett mandulás szilva, endíviasaláta
Karfiol bécsi módra
Pörköltmandula-torta
Diós és mákos patkó
Coupe Jaques
Meleg sajtos fánk
Vegyes gyümölcs
Karácsony másnapja
Gombakrémleves
Fogas à la Morny
Szalonnában sült őzgerinc
Mandarinbomba
Na mit szól hozzá?