Idén is én főztem a nagy karácsonyi vacsorát (az előzetesen összeállított menüt már ismerhetik azok, akik a Facebook-on követik a Húsosfazék oldalát), és most igyekeztem olyan ételsort összeállítani, amelyen mindenki megtalálja majd a maga kedvencét. Tavaly azért erős túlsúlyban voltak a húsételek, és hal nem is került a menüre, úgyhogy idén már erre is figyeltem. A leves elé beiktattam kisebb üdvözlőfalatokat is, de a december 24-i túlzott kapkodást elkerülendő már egy nappal korábban elkészíthető desszertet választottam. A vacsora főfogása szintén nagyon gyorsan elkészíthető volt: a szarvasbélszín megsütésével és az aszalt vörösáfonyás, diós, fahéjas ribizlimártás összeütésével alig tíz perc alatt kész lettem.
A menüsor
Üdvözlőfalatok - mini lazackorongok és brie sajtos, lilahagymás tésztakosarak
Fehérbab-krémleves kolbászchipsszel
Lazac zöldfűszerkéregben csőben sült brokkolival
Szarvasbélszín aszalt vörösáfonyás, diós, fahéjas ribizlimártással, burgonyafánkkal
Kávés csokoládémousse
Először a leves alapjául szolgáló marhahúslevest főztem meg még előző hétvégén, majd a leszűrt levet a fagyasztóba tettem. 23-án este kevertem be a csokimousse-t, ezek egy napot a hűtőben töltöttek. A díszítésül szolgáló tejszínhabot persze csak tálalás előtt kevertem be. Reggel készítettem elő az üdvözlőfalatokat, délelőtt a levest, koradélután a halhoz a fűszerkérget (ehhez házilag gyártottam le aznap a zsemlemorzsát), és ekkor kevertem be a burgonyafánk tésztáját is, majd nem sokkal a vendégek érkezése előtt álltam neki a brokkolinak, és sütöttem ki a fánkokat. A lazac és a brokkoli addig sült, amíg a levest ettük, szóval nem nagyon kellett várni semmire, és én sem éreztem úgy, hogy alig tudok leülni az asztalhoz, kifejezetten nyugodtan telt az este. És persze mindenkinek ízlett minden:) Hamarosan egyenként közzéteszem a fenti menüsorhoz tartozó recepteket.
Ti mit vacsoráztatok karácsony este?
Na mit szól hozzá?