Január tájékán, az olyan sötét, ködös, téli napokon, mint a mostaniak, valahogy kedvem támad az orosz receptekhez. Bár soha életemben nem jártam Oroszországban, de a már több hete tartó, kilátástalannak tűnő sötétség és hideg mégis egyet jelent nekem az “oroszos” hangulattal. Ilyenkor kifejezetten jólesik otthon maradni, és ráérősen főzni egy jó szoljankát, vagy ahogy tegnap tettem, egy lazacos kulebjakot. Köretnek nemcsak párolt brokkoli, de könnyű burgonyahab is került mellé, utóbbit a vadonatúj habszifonommal készítettem.
Hozzávalók
18 dkg leveles tészta
25 dkg lazacfilé
10 dkg főtt rizs
2 tojás
10 dkg gomba
petrezselyem
olaj
só, bors
A gombát kevés olajon megpirítjuk, a rizst megfőzzük. A tojás fehérjét és sárgáját különválasztjuk, ezekből sütünk fehér és sárga kis lepényeket. A leveles tésztát két részre osztva kinyújtjuk, majd kibélelünk velük két kisebb, kiolajozott tálkát.
Ezekbe teszünk egy-egy ek rizst, majd a tojásfehérjekorongot, majd egy újabb kanál rizst, ezt követően a gombából egy-egy kanálnyit, arra még egy kevés rizst.
Ezekre jöhet a besózott lazac, egy újabb kanál rizs, kevés petrezselyem és a tojássárgából sütött korong.
A maradék rizst is hozzáadjuk, és a tálka szélén túllógó tésztaszéleket behajtva lezárjuk a csomagot, óvatosan kivajazott sütőtálba borítjuk, a tetejét megkenjük nyers tojással. 180 fokos sütőben 25 percig sütjük.
A burgonyahabhoz egy 20 dkg-os krumplit megfőztem, botmixerrel pürésítettem, majd eldolgoztam 3 dl tejszínnel, sóval borssal és lestyánnal fűszereztem, majd az egészet a szifonba töltöttem.
Ha már orosz étel, előtte-utána érdemes inni egy finom vodkát: az én favoritom egy szibériai ismerős ajánlására a kevéssé ismert Pshenichnaya, ezt Budapesten a Fény utcai orosz delikátboltban lehet néha beszerezni, és senkit ne tévesszen meg az igénytelen címke, rendkívül finom italról van szó. Így már csak kihúzzuk valahogy tavaszig!
Na mit szól hozzá?