Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2011.02.16. 08:59 sbotond

Három rakás burgonyafánk

Soha ezelőtt nem csináltam még olyat, hogy egy fazekat teleöntsek olajjal, és abban nekiálljak bármit is kisütni. Rántott ételeket nem készítek - ehetek épp elég ilyet máshol, de sült krumplit se nagyon, legfeljebb sütőben. Egyvalami viszont képes volt rávenni erre: a frissen illatozó burgonyafánk. Biztos voltam benne, hogy a savanykás gyümölcsös szósszal párosított szarvasgerinchez ez lesz a legjobb köret. Többféle receptet is átnéztem, azt láttam, két iskola van a krumpli-liszt aránya alapján: az egyiknél majdnem kétszer annyi krumpli van, mint liszt, a másiknál fele-fele az arány. Az előbbit választottam, mert inkább krumplisabb fánkokat szerettem volna, mintsem kenyértészta- vagy lángosjellegűt. Többektől is azt hallottam, hogy olyan csúfos kudarcba fulladt a fánksütésük, ami örökre elvette ettől a kedvüket, úgyhogy amikor nekifogtam, kicsit bizonytalan voltam. Szerencsére nálam minden simán ment, a végeredmény teljesen jó lett. Csak egyvalamit szúrtam el: az adagot, ugyanis túl sok lett - dehát ez legyen a legnagyobb baj, ha burgonyafánkról van szó!

Hozzávalók (egy jó nagy adaghoz, de nem kell félni, biztosan el fog fogyni)
40 dkg krumpli
25 dkg liszt
2 nagy tojássárgája (tanyasi tojásból)
4 dkg élesztő
1 dl tej
6 dkg vaj
1 üveg olaj

A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk, és szétnyomkodjuk. Langyos tejjel elkeverjük az élesztőt, kis ideig állni hagyjuk. A lisztet a vajjal, a tojássárgákkal, sóval és az élesztős tejjel elkeverjük, összegyúrjuk jó alaposan. Letakarva meleg helyen kb. egy órán át kelesztjük. Bőségesen szórjunk meg liszttel egy deszkát, ezen nyújtsuk egy ujjnyinál valamivel vastagabbra a tésztát, majd szaggassunk belőle kb. 4 cm-es korongokat. Az olajat öntsük egy fazékba, és melegítsük fel. Nekem úgy vált be a legjobban, ha nem a legnagyobb lángon ment alatta a tűzhely sütés közben, hanem 10-ből 7-es fokozaton: így nem feketedik meg a külseje még azelőtt, hogy a belseje is átsülne. Egyszerre öt fánkot dobjunk az olajba, így jut idő mindegyikre figyelni, sütés közben egyszer pördítsük meg őket az olajban, és így süssük mindkét felüket aranybarnára. Szűrőkanállal szedjük papírtörlővel kibélelt tányérokba, még forrón szórjuk meg kevés sóval.

 


Szólj hozzá!

Címkék: burgonya krumpli köret


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr142664208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása