Nem túlzás kijelenteni, hogy a pizza a fejlett világ kedvenc étele - a Facebook-on közel 7 millió követője van. A pofonegyszerű recept alapján készülő alapverzió Nápolyból indult világhódító útjára, de a zöldségekkel és húsokkal megpakolt, vagy akár csak fokhagymás olajjal megkent lapos kenyértészta már a görögök és rómaiak számára sem volt ismeretlen. Természetesen nagyon sokféle elkészítési móddal találkozhatunk, köztük olyan riasztó összeállításokkal is, mint a hawaii, vagy a songoku (sonka-gomba-kukorica). Meg kell még említeni az extrazsíros, serpenyős változatot, ami már amerikai hatás. Nekem a vékonytésztájú verzió jön be legjobban, kevés, de minőségi feltéttel: a tészta körben emelkedjen fel, de a közepe legyen egész vékony! Most is egy ilyet raktam össze, március 15. alkalmából egy kokárdára hajazó kialakításban. Bár a Margheritával Petőfiék még nem találkozhattak (erről a fajtáról 1889 óta beszélhetünk, amikor a legenda szerint Savoyai Margitnak egy Rafaelo Esposito nevű nápolyi vendéglős az olasz trikolór színeiben pompázó pizzát szolgált fel), de ebből a színösszeállításból ők is tuti szívesen betoltak volna egy-egy szelettel a múzeum felé menet.
Hozzávalók a pizzatésztához
500 g 00-ás liszt
1 csomag szárazélesztő (7g)
3,5 dl langyos víz
½ ek só
2 ek olívaolaj
1 tk cukor
Hozzávalók a szószhoz
1 konzerv hámozott paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
1 babérlevél
1 tk oregánó
1 tk cukor
1 ek olívaolaj
só, bors
Feltétek
friss paradicsom
olasz mozarella (szarvasi nem játszik)
bazsalikom
A szárazélesztőt fél pohár langyos vízben a cukorral együtt elkeverjük, majd 15 percen át hagyjuk felfutni. A lisztet tálba öntjük, közepébe gödröt formázunk, ide öntjük a maradék vizet, az olajat, a sót és a felfuttatott élesztőt. Elkeverjük, majd liszttel megszórt felületre borítva sima felületű tésztává gyúrjuk. Kilisztezett tálban, letakarva másfél órán át kelesztjük. A megkelt tésztát négy részre osztjuk, mindegyikből gombócokat formázunk, és rövid ideig hagyjuk tovább kelni. Ujjainkkal a felesleges levegőt kinyomkodjuk a tésztából, majd két kézzel forgatva kerek formára nyújtjuk. A sütőt a legnagyobb fokozatra tekerve melegítsük elő. Még így sem lesz elég forró, kéne egy kemence a konyhába! A tésztát megkenjük paradicsomszósszal, majd ízlés szerint megpakoljuk a feltétekkel (itt fokozottan érvényes “a kevesebb néha több” szabály!), majd 7-8 percre a sütőbe dugjuk.
A pizzaszósz elkészítéséhez az olívaolajon az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát 5 percig pirítjuk, lehetőleg üvegesre, de nem barnára.
Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet, szétnyomkodjuk a paradicsomokat, majd felforraljuk, jöhet bele a cukor, só, oregánó, babérlevél. Kis lángon, lefedve 20 percig főzzük.
Na mit szól hozzá?