Először az amerikai filmekben láttam olyan pitét, amelynek szépen font tésztaszalagok díszítették a tetejét. Már akkor nagyon tetszett ez az elrendezés, de itthon azóta sem találkoztam vele, sőt maga a fonás technikája is rejtély volt. Nemrég viszont hozzájutottam Martha Stewart pités könyvéhez: több száz oldalon át csak pitereceptek, édes és sós egyaránt, lenyűgöző! Ebben természetesen több ilyen jellegű pitét találtam, sőt a fonás titkára is fény derült. Nem is váratott magára sokáig az első saját sütés, amelyhez – az évszakhoz igazodva – áfonyás tölteléket választottam, így készült el ez az igazi őszi sütemény. Nagy a kísértés, hogy a nehezen beszerezhető áfonyát áfonyalekvárral helyettesítsük, de erről mindenkit lebeszélnék. A recept lényege épp az, hogy a friss gyümölcs a piténk tetején sül-fő lekvárszerű masszává – néhány szem egészben, a többi szétfőve. Persze ha már vége a szezonnak, a fagyasztott verzió is szóba jöhet.
Hozzávalók az alaptésztához
350 g liszt
1 tk só
2 tk cukor
1 dl jeges víz
200 g vaj
További hozzávalók
fél kiló áfonya
1 kk őrölt fahéj
1 ek citromlé
1 tojás sárgája
5 ek cukor
A tésztához a lisztet a sóval, cukorral elkeverjük, majd kézzel belegyúrjuk a vajat. Óvatosan, fokozatosan adagoljuk hozzá a jeges vizet, annyit, hogy használható állagú tésztát kapjunk. Két részre osztva fóliába csomagoljuk, és minimum egy órán át a hűtőben pihenni hagyjuk.
A tésztából pihentetés után két korongot nyújtunk, a kerek sütőformánk méretében. Az egyik korongot a kivajazott formába illesztjük. Egy nagyobb edényben összekeverjük az áfonyát (fagyasztott verzió esetén felhasználás előtt a gyümölcsöt alaposan csöpögtessük le), 4 evőkanál cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Az áfonyabogyókat ne törjük össze, persze néhány szem biztosan szétmegy majd, de akkor lesz szép a pite, ha egy része egészben marad. A keveréket pakoljuk a sütőformába helyezett tésztára. A másik tésztakorongot 2-3 centis csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat megkenjük a felvert tojássárgájával, majd meghintjük kevés cukorral, és a gyümölcsös keverékre pakoljuk (a fonás technikájáról a közeljövőben fel fogok tölteni egy videót).
A sütőt 220 fokra előmelegítjük, majd a pitét 30 percig sütjük, hogy egy kis színt kapon. Ezután lejjebb vesszük a hőt 180 fokra, és így sütjük tovább 50 percig. A sütőből kivéve várjuk meg, míg teljesen kihűl és megszilárdul, mielőtt felvágjuk. Ez legalább három órát jelent. Egy bögre tejjel finom és mindenképp a legszínesebb őszi reggeli.
Na mit szól hozzá?