Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2011.11.08. 09:29 sbotond

Kandallóban sült lazac - VIDEÓVAL!

A kandallóban sütés gondolata régóta foglalkoztatott, hiszen az igazi tűzzel elkészített étel sokkal jobb ízű lesz a gáz- vagy villanytűzhelyen sütöttnél. Az pedig különösen hangulatos, ha egy hideg őszi-téli napon a kandalló nem csak a körülötte ülőket melegíti fel, hanem még egy darab húst is zamatosra süt. Ami viszont távol tartott ettől, hogy mindenképp szerettem volna elkerülni a kandalló és környékének összezsírozását. Márpedig ha simán egy sütőrácsot helyezünk a tűz fölé, és azon állunk neki sütögetni, akkor ez szinte elkerülhetetlen. Nemrég viszont Hugh Fearnley-Whittingstall a River Cottage egyik epizódjában bemutatott egy olyan technikát, amellyel ez a rendetlenség elkerülhető: egy deszkára szögezve sütött meg egy nagyobb darab halat, a deszka egy edényben állt, így a sütés közben lecsorgó zsír is odakerült. Ezt a technikát próbáltam meg egy lazacderék, egy tiszta fenyődeszka, néhány szeg és a dobogókői házat melegítő kandalló segítségével. A kísérlet abszolút sikeres volt: nemcsak ízében lett nagyon jó a hal, de ezzel a módszerrel az átsütése is ideális lett: a bőre nagyon alaposan megpirult, viszont alatta a hús nem száradt ki, nem keményedett meg (én úgy szeretem, ha egész rózsaszín marad, szinte csak átmelegszik, ahogy ebben a receptben is).

Hozzávalók

1 nagyobb lazacderék

egy marék friss rozmaring

25 dkg vaj

só, bors

A lazac bőrét egy söröskupak segítségével letisztítjuk (van persze erre alkalmas konyhai eszköz is, de nekem a pecások azt mondták, így a legegyszerűbb, és tényleg!) a  a videón látható módon beirdaljuk, ez nagyon fontos, ettől lesz jó ropogós a bőr, és így előzhetjük meg, hogy a sülő bőr eldeformálja a halszeletünket.

A vágásokba bedörzsöljük a frissen felaprított rozmaringot és némi sót, borsot. Próbálkozhatunk más zöldfűszerrel is! Ezután a húst 3 szög segítségével egy tiszta deszkalapra erősítjük. A kandallót már több órával előbb, alaposan felfűtjük.

Egy edénybe vajat teszünk, majd a deszkát ebbe állítjuk bele, és így toljuk a kandalló mélyére. Merőkanállal folyamatosan locsolgassuk a vajjal a hal bőrét. Ez nem egyszerű ám, nekem minden szőr leégett a kezemről, mire elkészült a lazacom. A halhús színét figyelve tudjuk eldönteni, mikor vegyük ki. Barnarizzsel vagy paradicsomdarabkákkal színesített krumplipürével tálaljuk.


3 komment

Címkék: lazac dobogókő kandalló


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr133362579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VintageLili · http://jazzkitchen.freeblog.hu/ 2011.11.08. 12:21:38

Gusztusos étel, professzionális, izgalmas videó! Gratulálok!:)

sbotond 2011.11.08. 13:13:26

@VintageLili: Köszönöm, örülök, hogy tetszik. Megnéztem a blogod, nagyon szépek az ételfotóid!

VintageLili · http://jazzkitchen.freeblog.hu/ 2011.11.08. 13:24:14

@sbotond: De aranyos vagy, nagyon jólesik! Köszönöm! :)))
süti beállítások módosítása