A kandallóban sütés gondolata régóta foglalkoztatott, hiszen az igazi tűzzel elkészített étel sokkal jobb ízű lesz a gáz- vagy villanytűzhelyen sütöttnél. Az pedig különösen hangulatos, ha egy hideg őszi-téli napon a kandalló nem csak a körülötte ülőket melegíti fel, hanem még egy darab húst is zamatosra süt. Ami viszont távol tartott ettől, hogy mindenképp szerettem volna elkerülni a kandalló és környékének összezsírozását. Márpedig ha simán egy sütőrácsot helyezünk a tűz fölé, és azon állunk neki sütögetni, akkor ez szinte elkerülhetetlen. Nemrég viszont Hugh Fearnley-Whittingstall a River Cottage egyik epizódjában bemutatott egy olyan technikát, amellyel ez a rendetlenség elkerülhető: egy deszkára szögezve sütött meg egy nagyobb darab halat, a deszka egy edényben állt, így a sütés közben lecsorgó zsír is odakerült. Ezt a technikát próbáltam meg egy lazacderék, egy tiszta fenyődeszka, néhány szeg és a dobogókői házat melegítő kandalló segítségével. A kísérlet abszolút sikeres volt: nemcsak ízében lett nagyon jó a hal, de ezzel a módszerrel az átsütése is ideális lett: a bőre nagyon alaposan megpirult, viszont alatta a hús nem száradt ki, nem keményedett meg (én úgy szeretem, ha egész rózsaszín marad, szinte csak átmelegszik, ahogy ebben a receptben is).
Hozzávalók
1 nagyobb lazacderék
egy marék friss rozmaring
25 dkg vaj
só, bors
A lazac bőrét egy söröskupak segítségével letisztítjuk (van persze erre alkalmas konyhai eszköz is, de nekem a pecások azt mondták, így a legegyszerűbb, és tényleg!) a a videón látható módon beirdaljuk, ez nagyon fontos, ettől lesz jó ropogós a bőr, és így előzhetjük meg, hogy a sülő bőr eldeformálja a halszeletünket.
A vágásokba bedörzsöljük a frissen felaprított rozmaringot és némi sót, borsot. Próbálkozhatunk más zöldfűszerrel is! Ezután a húst 3 szög segítségével egy tiszta deszkalapra erősítjük. A kandallót már több órával előbb, alaposan felfűtjük.
Egy edénybe vajat teszünk, majd a deszkát ebbe állítjuk bele, és így toljuk a kandalló mélyére. Merőkanállal folyamatosan locsolgassuk a vajjal a hal bőrét. Ez nem egyszerű ám, nekem minden szőr leégett a kezemről, mire elkészült a lazacom. A halhús színét figyelve tudjuk eldönteni, mikor vegyük ki. Barnarizzsel vagy paradicsomdarabkákkal színesített krumplipürével tálaljuk.
Na mit szól hozzá?