Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2011.12.06. 23:51 sbotond

Lassú tűzön főtt gesztenyés marharagu erdei gombával

Mindenki azon kesereg, milyen szörnyű, hogy ilyen hamar besötétedik, folyton hideg van, és mennyire messze még a tavasz. Én viszont részben épp az olyan ételek miatt szeretem különösen a borongós novemberi-decemberi hónapokat, mint ez a mostani: ilyenkor nincs is jobb nehéz öntöttvas edényben ráérősen, 4-5 órán át tartalmas, sűrű ragukat főzni a sütőben, kényelmesen eltölteni a sötét délutánt egy jó könyv társaságában, miközben finom illatok jönnek a konyha felől. Ezt a marharagut a vörösboron túl a gesztenye és az erdei gomba íze dobja fel, igazi késő őszi étel, érdemes kipróbálni. Külön kellemes meglepetés, hogy erre a receptre a Stahl magazinban bukkantam rá, akinek a munkásságáért amúgy nem vagyok különösebben oda, de ezért jár az elismerés. Annyit módosítottam az eredetin, hogy egyrészt víz helyett alaplevet használtam, másrészt kizárólag marhacomb helyett egy rész marha nyakhúst és két rész combot raktam bele - kell az a kis mócsing, hogy jó sűrű legyen a végén a ragunk szaftja! Továbbá tettem bele két szál kakukkfüvet, egy ilyen marhaételből ezt nem szabad kihagyni!

Knédlit készítettem hozzá saját tésztával, gőzöléssel, a lehető legautentikusabb módon (recept ehhez is jön hamarosan). Persze egy ilyen ragu akár egy szelet friss kenyérrel is kiváló!

Hozzávalók
5 dkg szárított erdei gomba
5 ek olívaolaj
1 kg marhacomb
1/2 kg marha gulyáshús
1/2 kg lilahagyma felkarikázva
2 szál sárgarépa nagyobb darabokra vágva
1 ek liszt
4 dl vörösbor
2 dl marha alaplé
2 szál friss kakukkfű
20 dkg hámozott gesztenye egészben
só, bors

A húst nagyobb kockákra vágjuk, majd kevés olívaolajon serpenyőben, kisebb adagokban nagy lángon megpirítjuk, a liszttel megszórjuk, majd félretesszük. A hagymát és a répát ugyanebben az edényben megpároljuk. Öntöttvas edénybe pakoljuk, rátesszük a húst, melyet ekkor sózzunk és borsozzunk is meg! Öntsük hozzá a vörösbort, a marha alaplevet és az előzetesen beáztatott gombát a levével együtt! 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük lefedve 4-5 órára. Közben nézzünk rá óránként, és szükség esetén pótoljuk a folyadékot! Az utolsó 45 percben adjuk hozzá a gesztenyét is. Akkor jó, ha a hús és a gesztenye is egész puha. 


Szólj hozzá!

Címkék: marha gesztenye marhahús téli étel


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr93444330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása