A sütőből épp kivett, forró pogácsáknak kevesen tudnak ellenállni, így én sem. Lehet akármilyen, sajtos, krumplis, túrós, szezámmagos, a lényeg, hogy friss legyen! Saját magam viszont eddig sosem álltam neki elkészíteni, pedig - mint kiderült - pofonegyszerű az egész. Most első alkalommal egyik abszolút kedvencemet, a juhtúróst készítettem el. Másoktól azt hallottam, az okozott nehézséget, hogy nem lett elég magas a pogácsa, szerencsére nekem ilyen gondom nem volt, s ennek talán két titka van: élesztővel nem kell spórolni, és elegendő időt kell hagyni a kelesztésre, meleg helyen. Az is közrejátszhatott a dologban, hogy kefírt is használtam, de ebben nem vagyok biztos. A lényeg, hogy a pogácsáim már a kiszaggatás után emelkedni kezdtek, aztán a sütőben szép kis tornyokká nőttek. Még egy izgalmas tipp: a tészta egy részét tedd félre szorosan folpackba tekerve, és csak másnap nyújtsd, szaggasd ki, egész más lesz, mint az előző napi adag! A képen ez a második adag látható, ekkor próbaképp egy kis frissen tört borsot is szórtam a sajt mellé.
Hozzávalók
60 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg juhtúró
3 dl tej
3 dl kefír
2 tojás
3 dkg élesztő
só, cukor
Először is az élesztőt a langyos tejben elmorzsoljuk, hozzáadunk egy kiskanál cukrot, és hagyjuk felfutni. Eközben a liszthez adjuk egy nagy keverőtálban a vajat, a juhtúrót és egy kiskanálnyi sót, egy tojást, majd a kefírt. Ha az élesztős tej már felfutott, azt is hozzáadjuk, és nekiállunk gyúrni. Ha szép sima lett a tésztánk felülete, letakart, meleg helyen két órán át hagyjuk megkelni. Ezután olajjal finoman megkent gyúródeszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk. A jó pogácsatészta úgy készül ebben a fázisban, mint a szamurájkard: minél több rétegben, minél többször hajtogatjuk, annál jobblesz a végeredmény. Az utolsó nyújtásnál kb. két cm vastag legyen a tésztánk, és ekkor állhatunk neki kiszaggatni. A kerek pogácsákat a maradék tojást felverve megkenjük, és sajttal megszórjuk (de lehet szezámmaggal is, úgy is nagyon finom, vagy vegyesen). A sütőt 230 fokra előmelegítjuk, és ebben kb. 15-20 perc alatt (sütőtől függ, első sütésnél érdemes folyamatosan figyelni) a pogácsákat megsütjük. Az utolsó 1-2 percben érdemes a sütőt kikapcsolni, akkor már nem kell olyan magas hő. Ha kivettük, legfeljebb 5 percet várjunk, mielőtt nekiesünk, mert forrón az igazi!
Na mit szól hozzá?