Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2012.08.30. 09:37 sbotond

Juhtúrós pogácsa

A sütőből épp kivett, forró pogácsáknak kevesen tudnak ellenállni, így én sem. Lehet akármilyen, sajtos, krumplis, túrós, szezámmagos, a lényeg, hogy friss legyen! Saját magam viszont eddig sosem álltam neki elkészíteni, pedig - mint kiderült - pofonegyszerű az egész. Most első alkalommal egyik abszolút kedvencemet, a juhtúróst készítettem el. Másoktól azt hallottam, az okozott nehézséget, hogy nem lett elég magas a pogácsa, szerencsére nekem ilyen gondom nem volt, s ennek talán két titka van: élesztővel nem kell spórolni, és elegendő időt kell hagyni a kelesztésre, meleg helyen. Az is közrejátszhatott a dologban, hogy kefírt is használtam, de ebben nem vagyok biztos. A lényeg, hogy a pogácsáim már a kiszaggatás után emelkedni kezdtek, aztán a sütőben szép kis tornyokká nőttek. Még egy izgalmas tipp: a tészta egy részét tedd félre szorosan folpackba tekerve, és csak másnap nyújtsd, szaggasd ki, egész más lesz, mint az előző napi adag! A képen ez a második adag látható, ekkor próbaképp egy kis frissen tört borsot is szórtam a sajt mellé.

pogacsa.JPG

Hozzávalók
60 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg juhtúró
3 dl tej
3 dl kefír
2 tojás
3 dkg élesztő
só, cukor

Először is az élesztőt a langyos tejben elmorzsoljuk, hozzáadunk egy kiskanál cukrot, és hagyjuk felfutni. Eközben a liszthez adjuk egy nagy keverőtálban a vajat, a juhtúrót és egy kiskanálnyi sót, egy tojást, majd a kefírt. Ha az élesztős tej már felfutott, azt is hozzáadjuk, és nekiállunk gyúrni. Ha szép sima lett a tésztánk felülete, letakart, meleg helyen két órán át hagyjuk megkelni. Ezután olajjal finoman megkent gyúródeszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk. A jó pogácsatészta úgy készül ebben a fázisban, mint a szamurájkard: minél több rétegben, minél többször hajtogatjuk, annál jobblesz a végeredmény. Az utolsó nyújtásnál kb. két cm vastag legyen a tésztánk, és ekkor állhatunk neki kiszaggatni. A kerek pogácsákat a maradék tojást felverve megkenjük, és sajttal megszórjuk (de lehet szezámmaggal is, úgy is nagyon finom, vagy vegyesen). A sütőt 230 fokra előmelegítjuk, és ebben kb. 15-20 perc alatt (sütőtől függ, első sütésnél érdemes folyamatosan figyelni) a pogácsákat megsütjük. Az utolsó 1-2 percben érdemes a sütőt kikapcsolni, akkor már nem kell olyan magas hő. Ha kivettük, legfeljebb 5 percet várjunk, mielőtt nekiesünk, mert forrón az igazi!


2 komment

Címkék: kenyér pogácsa juhtúró


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr344741127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meater79 2013.01.20. 15:03:56

érdekes ez a szamurájkard hasonlat... kár, hogy megégett a teteje, de azért majd lehet, kipróbálom.

sbotond 2013.01.20. 17:02:33

@Meater79: nem égett meg, csak tettem rá még egy kis mozsárban durvának tört borsot is.
süti beállítások módosítása