Mi a baj gyakran a salátákkal? Az, hogy nagyon gyakran dögunalmasak: néhány zöld levél (a legrosszabb esetben a tényleg teljesen ízetlen jégsalátából), kevés olívaolaj (még rosszabb esetben ecetes-cukros víz), és némi további zöldféle reszelve, szeletelve. Ebből lesz olyan a végeredmény, hogy inkább fáradtság megenni, az ember ropogtatja, várja, hogy elfogyjon, és nem is igazán érti, miért is eszi ezt éppen, elvégre nem vagyunk kecskék vagy nyulak! Ez a saláta épp azért tetszett meg, mert jó ellenpélda a fenti, unalmas és ötlettelen összeállításokra: nincs is benne klasszikus, leveles salátaféle, viszont markáns, sőt meghökkentő társítású ízek keverednek, különböző textúrák találkoznak.
Hozzávalók
Zsenge, fiatal sárgarépa (egy csokor)
2 narancs
2 avokádó, jó érett legyen
1 marék friss korianderlevél
2 ek citromlé
4 gerezd fokhagyma
1 tk köménymag durvára törve
1 tk koriandermag durvára törve
1 tk őrölt chili
só, bors
A fokhagymagerezdeket mozsárban a sóval eldolgozzuk, hogy egyenletes masszát kapjunk. Hozzáadjuk a köményt, a koriandermagot és a chilit, valamint némi olívaolajat. Ezt a keveréket a répákra öntjük, kézzel alaposan bele is masszírozzuk. Az egészet sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, alufóliával beborítjuk, és a 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 25 percre. Ezután levesszük az alufóliát, és így sütjük még 30 percig. Eközben az avokádókat meghámozzuk és felszeleteljük. A narancsot is megpucoljuk és gerezdekre bontjuk. Néhány gerezdet szétnyomunk, és összekeverjük az avokádószeletekkel, hozzáadjuk a citromlevet és némi olívaolajat. Ezt is kézzel dolgozzuk el, néhány avokádószeletet teljesen nyomjunk is szét, ez adja majd az olajjal és a citrom-, illetve narancslével a salátánk sűrű, zamatos levét. Ezért fontos, hogy jó érett legyen az avokádó: ha a közértekben gyakran kőkeményen árult, éretlen fajtákkal próbálkozunk, akkor nem lesz jó a salátánk! Hozzáadjuk a sütőből kivett répákat is (ne forrón, de azért még langyosan), és ráöntjük a fokhagymás levet is, ami a répák mellé lefolyt. Ezután az egészet tálra szedjük, ha szükséges, olívaolajjal még finoman megöntözzük, és a friss korianderlevelekkel megszórva tálaljuk.
Na mit szól hozzá?