Ezt a mai ebédet tulajdonképpen hirtelen felindulásból készítettem: még reggeli közben néztem végig, milyen csúnyán bánt el "Laci bácsi" egy kacsamellel (bő olajban sütötte ki a hízott kacsa amúgy is vastag zsírral borított mellét, közben cukros meggybefőttből készített mártást hozzá), meg milyen borzasztó körettel tálalta (rizs gyömbérrel és ketchuppal (!) elkeverve), és tulajdonképpen ez hozta meg a kedvem ahhoz, hogy egy kifejezetten hagyományos tálalásban készítsem el ezt a húsfélét. A kacsamell amúgy nagy kedvencem, a blog olvasói találkozhattak már vele ennél sokkal különlegesebb feldolgozásban is, de egy ilyen téli naphoz szerintem jobban ízlik egy ilyen tartalmas verzió. Ami fontos, hogy ha rozé kacsamellet szeretnénk sütni, kerüljük el az óriási, vastag zsírréteggel borított, hízott fajtákat (ezekbe főleg a piacokon lehet belefutni), jobb erre a célra a szupermarketekben vákumfóliában beszerezhető pecsenye-kacsamell.
Hozzávalók
1 pecsenye-kacsamell
20 dkg lencse
zöldséglé
1 kis fej lilakáposzta
10 dkg aszaltszilva
1 ek fehérborecet
1 tk cukor
1 fej hagyma
friss rozmaring
5 dkg húsos füstölt szalonna
1 ek tejföl
só, bors
A kacsamell bőrét bevagdossuk a hús megsértése nélkül, nagyszemű sóval és a felaprított friss rozmaringgal beszórjuk, majd mindkettőt óvatosan a vágásokba nyomkodjuk. Öntöttvas serpenyőben bőrös felével lefelé fektetjük, és nagyobb lángon sütni kezdjük, nem teszünk alá semmi zsiradékot, hisz a bőrből épp elég olvad ki a sütéshez. Addig sütjük, amíg szép pörcösre nem sül a bőr, aztán a másik oldalát hirtelen nagy lángon, csak 1-2 percig sütjük, hogy színt kapjon. 120 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45 percre. Eközben a káposztát csíkokra vágjuk, kevés olajon apró kockára vágott hagymát üvegesre dinsztelünk, majd ehhez adjuk a káposztacsíkokat, cukorral megszórjuk, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük. Ha kicsit összeesett, fél pohár vizet öntünk alá, fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, hozzáadjuk az ecetet és az aszaltszilvát, elkeverjük. Egy másik lábosban a kockára vágott szalonnából kiolvasztjuk a zsírt, ezen a másik felaprított hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk az előzőleg beáztatott lencsét, zöldséglével felöntjük, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük, majd a tejfölt hozzákeverjük.
A kacsamellet sütés után 3-4 percig pihentetjük, utána felszeleteljük, tányérra szedjük a lencsét, erre pakoljuk a hússzeleteket, mellé szedünk a káposztából is.
Na mit szól hozzá?