A skót reggeliről mint sokaknak, elsőként nekem is a black puddinggal és haggis-zel kiegészített angol reggeli (vagyis így együtt a skót felföldi) ugrik be, pedig van ám arrafelé egy ennél jóval könnyebb, hús helyett füstölt hallal készülő napindító is, ami hasznos lehet, ha még ebédelni is szeretnénk aznap. Az alábbi recept további előnye, hogy gyorsabban el is készülünk vele, mint a sok összetevőből álló felföldi verzióval. Ugyan nem terheli meg a gyomrot, de ízében így is intenzív, a krumplilepénynek köszönhetően pedig hús nélkül is kellően laktató, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók négy főre
30 dkg krumpli
6 tojás
1 ek vaj
4 ek liszt
1 kk sütőliszt
1 dl tej
2 ek olaj
4 szelet füstölt lazac
A krumplit meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, annyi sós vízben feltesszük főni, amennyi ellepi. Ha megfőtt, leöntjük róla a vizet, villával összetörjük (nem kell teljesen homogén masszává eldolgozni, az a jó, ha néhány falatba majd egy-egy kisebb egész krumplidarabka is jut), hozzáadjuk a vajat és a tejet, és ha még kell, sót is adunk hozzá. Elkeverjük az egészet, serpenyőben olajat hevítünk, és egy-egy nagyobb kanálnyi gombócot teszünk bele a krumplis keverékből, majd finoman lenyomjuk sütés közben, hogy kerek lepényeket kapjunk. Mindkét oldalát barnára sütjük. Amíg sülnek a lepények, lazán felverjük a tojást, inkább csak elkeverjük, nem habosra. A krumplilepényeket meleg helyen tároljuk, közben könnyű rántottát sütünk, akkor vegyük ki a serpenyőből, amikor még a közepe folyós. Tálaláshoz a tányérra teszünk egy krumplilepényt, erre szedjük a rántottát, s a tetejére kerül a füstölt lazac.
Na mit szól hozzá?