Az új, méretes szufléstálkák már jó ideje hiába várták a konyhaszekrényben, hogy süssek bennük valamit, úgyhogy ma este végre nekiálltam egy könnyű, banános szuflé elkészítésének. Első alkalommal csokis-mascarponés beavatáson estek túl, az akkor nagyon tömény lett, egy-egy tálka elfogyasztása után meg sem tudtunk moccanni, úgyhogy most valami könnyebbel próbálkoztam, és a "light" receptek között keresgéltem, így bukkantam erre a banános verzióra.
- 2 érett banán
- 5 ek cukor (plusz a tálkák belsejének beszórásához)
- 2 ek víz
- 1 vaníliarúd
- 3 nagy tojásfehérje
- ¼ teáskanál só
A banán krémesre turmixoljuk, majd egy kisebb lábasban 4 ek cukrot és a vizet elkeverjük és melegítjük egészen addig, amíg sűrű cukorszirupot kapunk. Beleöntjük a banánpürét, és kis lángon, folyton kavarva melegítjük. Levesszük a tűzről, és a vaníliarúd kikapart belsejét beleszórjuk, összekeverjük, majd kitesszük az erkélyre hűlni. A szufléstálkákat vajjal kikenjük, és cukorral meghintjük, a felesleges cukrot kiöntjük. A tojásfehérjét és a sót egy nagyobb tálban gépi habverővel felverjük, majd amikor már fehér, hozzáadjuk a maradék egy ek cukrot, s magasabb fokozaton ismét nekiesünk, amíg meg nem nő a térfogata. A hab egyharmadát óvatosan a banánpüréhez keverjük, és óvatosan összedolgozzuk, ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék habot, folyamatosan belekeverve. A tálkákat megtöltjük a keverékkel, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 12-14 percig sütjük.
Na jó, elárulok valamit, nem is volt finom, egyrészt túl édes, másrészt teljesen jellegtelen ízű, fantáziátlan lett a végeredmény (tessék, csak győzött bennem az igazmondó juhász). Mindegy, folytatom a kísérletezést.
Na mit szól hozzá?