Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2008.04.22. 22:38 sbotond

Medvehagymás tortellini salsa di nocival

Nem akartam kimaradni a nagy medvehagymás menetből, először csináltam egy medvehagymás lasagnét, de ez az étel borzasztóan feldühített, mert a főtt tészták szétválasztása közben virslivé főttek az ujjaim, kínzó élmény volt, és azok a hülye tésztalapok folyton összeragadtak. Szidtam is a gyártót, mint a bokrot, elvégre magam mégse hibáztathatom, miközben súlyos fájdalmaim vannak. Másrészt a fotó nagyon béna lett, úgyhogy ebből nem lett és nem is lesz bejegyzés.

Viszont megszületett bennem az elhatározás, hogy a tészta készítése nem a víz forralásával, hanem liszttel és tojással, majd gyúrással fog elkezdődni. Megvettem a legjobb lisztet, amit találtam, így nem volt kit hibáztatnom kudarc esetén magamon kívül. A tortellinikészítés azóta tervbe volt véve, hogy februárban részt vettem a Peccati di Gola olasz séfjének tanfolyamán. Persze ami a tanfolyamon pofonegyszerűnek és gördülékenynek tűnt, az a valóságban ezer Szkülla és Kharübdisz közti lavírozást jelent a tésztagyúrástól a kis négyzetek kivágásán át a tortellinik formázásáig. De végül sikerült minden.



Hozzávalók
330 g liszt
4 tojás
1 tk só
2 gerezd fokhagyma
10 dkg hámozott dió
4 ek olívaolaj
3 ek zsemlemorzsa
reszelt juhsajt
4 ek joghurt
medvehagyma
25 dkg ricotta
só, bors


Legelőször készítsük el a tésztaalapot, úgy két órával a felhasználás előtt. Ne hazai lisztet használjunk, mert nem elég jó a minősége a tésztanyújtáshoz.A Culinarisban találtam ezt a Barilla lisztet. A főtt tésztához megfelelő lisztekről külön rész szólt a tanfolyamon, de sajnos az erre vonatkozó jegyzeteim olyan zavarosak lettek, hogy nem tudok most szakértői kiselőadást rögtönözni a témában, én a képen láthatót használtam.



Szóval 330 gramm lisztet kimérünk, hozzákeverünk egy tk sót, a konyhapulton tölcsért képezünk belőle, majd beleütünk négy tojást, villával felverjük. Apránként keverjük a lisztet a tojáshoz, közben a másik kezünkkel őrizzük, nehogy a tojás kiszaladjon. Na ez az elmélet (Szakácsok könyve), a gyakorlatban nekem azonnal kiszaladt a tojás, én meg hangosan kiabálva próbáltam kordában tartani a kiszámíthatatlan, nyálkás masszát. Mindegy, a lisztet a közepébe toljuk, és összegyúrjuk. Ez az a pont, amikor csak egy ragacsos masszánk van, és hiába gyúrjuk, gyúrjuk, biztosnak tűnik, hogy sosem lesz olyan szép sima sárga gombóc, mint a fotón. Ez teljesen normális, de egy szakácskönyben sem említik, mindig úgy írják le, mintha minden simán menne, hát nem megy! Egyszercsak hipphopp előáll a gombóc, magunk sem tudjuk hogyan, de ott van. Tegyük folpakba, és vágjuk be a hűtőbe (ez volt az a pont, amikor be kellett dobnom egy vadmálnapálinkát, hogy végig tudjam csinálni). Pihenésképp csináljuk meg a tölteléket, az legalább egyszerű: felaprítjuk a medvehagymát, és némi só, bors és reszelt juhsajt társaságában összekeverjük 25 dkg ricottával. Betesszük a hűtőbe legalább fél órára pihenni. Készítsük el a mártást is, a salsa di nocit. A diót, fokhagymát és friss zsemlemorzsát mozsárba tesszük, összedolgozzuk, majd hozzáöntjük az olívaolajat. Hozzákeverünk reszelt sajtot, joghurtot és sóval, borssal fűszerezzük. A tésztát kivesszük, a liszttel meghintett pultra helyezzük, és elővesszük a nyújtófát. A tésztát technikásan vékonyra nyújtjuk (ez is tök bonyolult, Szakácsok könyve 384-385 oldal, tessék elolvasni), majd ötujjnyi oldalhosszúságú négyzetekre vágjuk, én a vágáshoz a pizzavágót használtam.



A négyzetekbe egy-egy adag tölteléket helyezünk, majd két átlós sarkát összecsípve formára hajtogatjuk. A kész tortelliniket 6 percig zubogó vízben főzzük, olajat ne tegyünk a vízhez, mert bevonatot képez rajta. Ha kifőtt, tányérra szedjük. A fotózás és az étel tányérra rendezése a barátnőm műve.

8 komment

Címkék: dió tészta medvehagyma tortellini


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr86437895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ibolya 2008.04.23. 14:33:19

Ez jól hangzik és nagyon jól is néz ki, bár nem mernék nekivágni:)
A Szakácsok könyvét pedig én is ajánlom mindenkinek, nagyon profi.

nosalty 2008.04.23. 19:09:48

gratulálok, nagyon professzionális kinézetű (és biztos vagyok benne ízű) tortelliniket készítettél! én pár hete próbálkoztam vele először, de az enyémeknek elég esetlen alakjuk lett:-)
úgy tudom, hogy a 00-ás liszt tökéletes a friss tésztákhoz (kiváncsiságból kérdezem: horribilis áron jutható hozzá a Culinarisban?)
ja, és nagyon guszta a fotó (gratuláció a barátnődnek is érte)

Gordon 2008.04.23. 20:11:54

Igazán szép munka!

Bogarmester · http://husosfazek.blog.hu 2008.04.27. 22:24:02

Köszönöm, a liszt amúgy egyáltalán nem drága, alig 400 ft volt.

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.05.20. 18:24:10

gratulálok az estiskolás helyezésdhez! ;)

fakanál · http://fakanal.freeblog.hu 2008.06.17. 15:28:55

én is gratulálok, és jókat vigyorgok a vadmálna pálinkán és a kezelhetetlen masszán:)

fauve · http://chaudfroid.blogspot.com/ 2009.05.23. 17:09:05

És hol vettél részt Peccati di Gola olasz séfjének tanfolyamán?
Üdv,
f.

sbotond 2009.06.04. 09:34:33

Az Olasz Intézetben
süti beállítások módosítása