Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2008.05.07. 21:00 sbotond

Szűzpecsenye spárgával és kecskesajttal töltve

Még a tavalyi malacpecsenye sütése előtt levágtam róla a szűzpecsenyét, és spárgával, juhtúróval töltve készítettem el gyors ebédnek, az akkor nagyon jól sikerült. Múlt hétvégén gyors ebédre volt szükségem, így vettem egy szűzpecsenyét a hentesnél, a kecskesajt pedig a körethez kellett, ami viszont nem sikerült (ez  enyhe kifejezés, a köret készítése kisebb katasztrófába torkollott, így ennek bemutatására ez alkalommal nem is kerül sor). A hús fűszerezéséhez a harmincas évekből származó Ínyesmester szakácskönyvéből merítettem ihletet.



Hozzávalók
1 kisebb szűzérme
1 csomag zöldspárga
10 dkg kecskesajt
só, bors, majoranna, őrölt kömény, reszelt citromhéj
extraszűz olívaolaj, balzsamecet, mentalevél, 1 gerezd fokhagyma


A húsról levágjuk a hártyákat, felesleges fehér lifegő részeket, majd éles késsel hosszában precízen úgy vágjuk fel, hogy ki tudjuk hajtogatni, mint egy zsebkendőt. Fűszerezzük be kívül-belül sóval, borssal, őrölt köménnyel, majorannával és kevés reszelt citromhéjjal, majd tekerjük fel, és hagyjuk egy-két órát pihenni (én ezt az időt a becsődölt köret elkészítésére fordítottam - sajnos). Ha már beért a fűszerezés, hajtogassuk ki a húst, és tegyünk bele két szál előfőzött spárgát. A kecskesajtot villával törjük össze, és ezt is töltsük bele. Ezután a húst óvatosan göngyöljük fel, és tűzzük össze alaposan hústűkkel vagy fogpiszkálókkal, nehogy kifolyjon belőle a sajt. Serpenyőben az így kapott henger minden oldalát pirítsuk meg némi vajon, majd mehet a sütőbe tovább 10 percre. A képen látható még két kis adag zöldségpüré, ezek zellerszárból, illetve sárgarépából készültek, és elvileg a köret alkotóelemei lettek volna. Érdemes még salátát adni hozzá némi öntettel, melyhez egy kis üvegbe tegyünk 5 evőkanál extraszűz olívaolajat, egy evőkanál balzsamecetet, friss, aprított mentaleveleket és egy gerezd fokhagymát egészben, hagyjuk kicsit állni, majd rázzuk meg párszor, és már önthetjük is a salátára. Néhány mentalevelet még a tányér díszítéséhez is felhasználtam.

Igazából nem voltam annyira elégedett a végeredménnyel, úgyhogy az alapötletet (spárgát a szűzpecsenyébe!) megtartva a jövőben még próbálom fejleszteni ezt a fogást.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr2458991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fűszeres Eszter · http://fuszereslelek.blogspot.com 2008.05.08. 08:15:04

Hát, lehet, hogy te nem voltál megelégedve, de nekem nagyon tetszik a recepted! :-)

Bogarmester · http://husosfazek.blog.hu 2008.05.08. 09:45:37

Örülök, hogy tetszik, külsőleg nekem is teljesen rendben volt, az utolsó bekezdés csak arra vonatkozik, amikor megkóstoltam:) Igazából amin még szeretnék fejleszteni, az egyrészt a hús ízesítése, fűszerezése, másrészt a sütés technikája, időtartama, stb.

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.05.08. 19:13:13

Nekem nagyon tetszik az ötlet, no meg a tálalás! ;)
Hány fokon sütötted a pirítás után szegény szűzérmét, hogy csak 10 perc kellett neki? Én spec hagynám a fűszerezést, csak inkább ott fordítanék rajta, hogy közvetlenül a pirítás előtt fűszerezném be, s utána alacsony hőmérsékleten (80-90°C) sütném 1-2-3 óra alatt szép szaftos rózsaszínűre. Azaz a fűszeres pihentetést a pirítás utáni sütőben való melegedésre tolnám el. Sima húst utóbbi időben legalábbis így szoktam készíteni, mert hihetetlenül puhák és szaftosak lesznek tőle - töltelékkel még nem sütöttem alacsony hőmérsékleten.

Bogarmester · http://husosfazek.blog.hu 2008.05.09. 09:49:06

Na igen, a lassú sütés jó, csak sajnos olyan prózai szempontok is közrejátszottak, hogy az alkotás öröme mellett az éhség is erősen befolyásolt, ezért nem került sor többórás sütésre:))) Amúgy amikor még korábban csináltam hasonlót, akkor csak serpenyőben sütöttem, de az egy malacszűz volt, tehát kisebb, zsengébb hús. Mindenesetre majd ki fogom próbálni ezt a lassú sütést, köszi!
süti beállítások módosítása