Következzen hát a Les Halles szakácskönyvből egy előétel, ez alkalommal is francia címmel, elvégre ha az angol szakácskönyvben is így szerepelt, én se fogom átírni krumplira. Az az igazság, hogy a fogás elkészítésével voltak nehézségeim, nem állt úgy egybe a massza, ahogy kellett volna, inkább szétterült (utólag rájöttem, hogy a hozzávalókat nem helyesen adagoltam, így túl híg lett), úgyhogy kicsit csaltam a végén, és több karikát pakoltam egymásra. Az ízén mindez nem változtatott, tényleg finom ételről van szó. Az alapmassza receptje továbbá szerintem hasznosítható krumplipüré készítésekor is.
Hozzávalók
- Fél kiló krumpli
- 10 dkg olívabogyó (zöld, magozott)
- 1 evőkanál friss kakukkfű
- 1/4 csésze olívaolaj
- 1 ek balzsamecet
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejszín
- 1 ek friss bazsalikomlevél, apróra vágva
- 5 dkg kecskesajt
A krumplit forrástól számítva 20 percen át főzzük héjában, sós vízben, majd hideg víz alatt lehűtjük, meghámozzuk, kis darabokra vágjuk. Hozzáadjuk az olívabogyót, a kakukkfüvet, az olívaolajat, sózzuk-borsozzuk, és alaposan összetörjük, összedolgozzuk. Ezután a tejszínt óvatosan felforraljuk, majd ha kihűlt, a felvert tojássárgáját óvatosan hozzákeverjük, sózzuk, borsozzuk. Nagy részét keverjük a krumplihoz, kb 4 evőkanalat tegyünk félre. Kb. 7 cm-es átmérőjű fémgyűrűvel hengereket formázunk a krumplis masszából, a tetejére vágunk egy-egy karika azonos méretű kecskesajtszeletet a fémformával, ezt ráhelyezzük, végül a maradék tejszínes keveréket a tetejére kanalazzuk. Sütőbe tesszük, és aranybarnára sütjük az így kapott hengereket. Mindeközben készítsünk hozzá dresszinget: apróra vágott bazsalikomlevelet keverjünk el olívaolajjal, sóval borssal (én kis turmixgépet használtam). A megsült formákat az így kapott szósszal tálaljuk.
Na mit szól hozzá?