Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2008.12.21. 20:50 sbotond

Burgonya gratin

Ami a legjobban megfogott ebben az ételben, hogy bár a legegyszerűbben elkészíthetők közé tartozik, mégis egészen különleges. A Donatella's kitchenben ettem ilyet köretként, és azóta már ötször megcsináltam itthon. Külön egyszemélyes gratin tálkákat is vettem, hogy ha vendégek jönnek, mindenki a sütőből kivéve kaphassa meg a saját adagját anélkül, hogy szét kellene túrni. A receptet a Bűvös szakácson olvastam hozzá, azóta még annyi további tippet kaptam, hogy állítólag akkor lesz különösen finom, ha egy szétnyomott, felaprított fokhagymát a katonás rendben lepakolt krumpliszeletek alá is teszünk. Érdekes kérdés ennek az ételnek az elnevezése, mert amúgy sosem használom a burgonya szót, inkább csak krumpli - sült krumpli, főtt krumpli. Viszont az, hogy krumpli gratin valahogy hülyén hangzik. A gratin dauphinois név, amit a Bűvös szakácsnál olvastam, viszont már talán egy kicsit túlzás, elvégre a krumplistésztát sem grenadérmarsként kérjük a konyhástól, annak az irodalomban a helye, nem a menzán (például Tandorinál: "Iszom, vagy nem iszom; fogyasztom magam – jól felhíztam a nyáron, merészen kosztoltam: kolbász, szalámi, grenadérmars, pirítós kenyér margarinnal… s ah ezt-azt bőven köpködtem is, azért csak ment le mindenből, és több nap mentem föl bizonyos mennyiség fölé a borral, mint nem… és ültem, ültem, ültem, mert rengeteget dolgoztam, és ha ezt én mondom..." Tandori Dezső: Lábon vett filozófia). Amúgy ha valaki visszafelé végigböngészi a blogot, nem talál majd önálló krumplis receptet, úgyhogy ez most a nagy burgonyapremier a Húsosfazékon.

 

Hozzávalók
fél kg krumpli
2 dl tejszín
1 dl tej
1 gerezd fokhagyma
szerecsendió
cayenne bors
só, bors
száraz gruyère sajt

A krumplit meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd egy nagyobb vagy több kisebb tűzálló tálba pakoljuk, félig egymásra fektetve a szeleteket, majd sózzuk. Legjobb a kör alakú vagy ovális tál, abba szépen kívülről befelé köralakban rakhatjuk le a szeleteket. A tejszínt összeöntjük a tejjel, ebben a tűzhelyen kis lángon felolvasztjuk a vajat, reszelünk bele szerecsendiót, fűszerezzük cayenne borssal, sóval, borssal. Mindezt ráöntjük a krumpliszeletekre, megszórjuk az egészet reszelt sajttal. Innentől ha már éhesek vagyunk, tegyük 50 percre 200 fokra előmelegített sütőbe, ha tudunk várni, akkor 2 óráig süssük 120 fokon. Ennyi az egész, pofonegyszerű. Viszont a tejszín-szerecsendió-krumpli olyan zseniális keveréket alkot, ami bőven túlmutat egy sima krumpliköreten. Épp ezért ne emlegessük francia rakott krumpliként - hogy még egy kört fussunk az elnevezés körül, mert arról inkább az a vastagra karikázott, tejfölös-tojásos krumpliétel jut eszünkbe, amit akkor csináltak otthon rakott krumpli helyett, ha a kamrából épp kifogyott a kolbász. A burgonya gratinnek amúgy számos további elkészítése módja van, itt lehet mazsolázni.


1 komment

Címkék: burgonya tejszín gratin szerecsendió


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr69835642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.10.28. 10:58:59

Este rápróbálok :)
süti beállítások módosítása