Még New Yorkban vettem egy nagyon szép mexikói (vagy inkább texmex?) szakácskönyvet, mostanáig csak nézegettem, de végre kipróbáltam belőle két receptet is, egy húsos és egy feketebabos burritot. A hozzávalókat a könyv alapján a hülye amerikai csészézős módszerrel adtam meg, birkózzon csak meg vele mindenki, az ounces-t már így is átváltottam. A receptet kicsit kiegészítettem, módosítottam itt-ott, ahol jónak láttam, de ezeket a hangzatos neveket nem én adtam, a szakácskönyvből származnak. A tortilla ez alkalommal gyári volt, már csináltam saját magam is, de idő hiányában ez most elmaradt (főleg azért is, mert legutóbb a saját kezűleg gyártott ugyan nagyon finom lett, de valahogy nem volt elég vékony és száraz). A mexikói konyha számomra egyet jelent a nagy kocsmai falatozással: itt nincsenek kis adagok, a vörösbornál jobban passzol hozzá a sör, méghozzá a csípős ízeket enyhítendő nagy mennyiségben. Egyben kicsit kapcsolódva az előző "kétévesek lettünk" bejegyzéshez, ez a recept visszautal a legelső bejegyzésemhez is, ami anno egy chilisbab volt (amit már nem ártana kicsit updatelni, erre is hamarosan sor kerül). Ezt a receptet azóta megcsináltam vendégeknek is, osztatlan sikert aratott. Azért jó, mert bár minden bizonnyal nem fog bekerülni a konyhaművészet remekei közé, nem nagyon lehet elszúrni, egyszerű, gyors, mindenki szereti, mindenki jóllakik, mindenki boldog...
A marhahúsos töltelékhez
25 dkg darált marhahús
fél csésze szeletelt újhagyma
2 tk aprított fokhagyma
1 csésze barnarizs
1,5 csésze aprított paradicsom
1/2 csésze morzsolt kukorica
12 dkg reszelt cheddar sajt
fél csésze salsaszósz
fél csésze tejföl
kevés chilipor
A feketebabos töltelékhez
fél csésze aprított vöröshagyma
kevés chilipor
1 ek zöld salsaszósz
2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt római kömény
1,5 csésze feketebab
fél csésze tejföl
A paradicsomöntethez
fél csésze aprított vöröshagyma
1 csésze aprított paradicsom
1 csésze sűrített paradicsom
1 ek zöldsalsa
1 tk őrölt római kömény
só, bors
12 tortilla
friss, aprított koriander
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, majd egy kevés olajjal megöntözött serpenyőben a húst pirítsuk meg, ezután adjuk hozzá a zöldhagymát és a fokhagymát és további két percig pirítsuk. A rizst főzzük meg, majd keverjük el az előpirított húsos-hagymás keverékkel, 1 csésze paradicsommal, a sajt felével, ízlés szerint csípős chiliporral és a salsaszósszal.
Közben készítsük el a feketebabos verziót is. Ehhez a hagymát és a fokhagymát közepes lángon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a római köményt. Adjuk hozzá a bab felét, állandó keverés mellett 5 percig sütögessük. A bab másik felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá. Dolgozzuk bele a zöldsalsát, egy kevés chiliport (itt csak óvatosan, tapasztalataim szerint általában akik a feketebabosat preferálják, mert vegák, azok a csípős ízeket se tolerálják annyira) és a tejfölt.
A paradicsomöntethez a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, jöhet bele a fokhagyma, a kétféle paradicsom, a római kömény, a zöldsalsa. Sóval, borssal ízesítsük, és legalább 20-25 percig közepes lángon rotyogtassuk, nagyon gyakran megkeverve, nehogy leégjen.
A tortillákat ezekkel a keverékekkel töltsük meg (egyiket ezzel, másikat azzal), tekerjük fel, és tegyük egy tűzálló tálba, öntözzük meg a paradicsomöntet felével. Süssük fólia alatt 20 percig, majd a fóliát levéve szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, és alaposan pirítsuk meg. Ha kész, tegyünk rá még a paradicsomöntetből, némi langyos tejfölt és szórjuk meg aprított korianderlevelekkel.
Na mit szól hozzá?