Még egy egyszerű tésztaétel is meglepően finom és különleges lehet, ha friss zöldségeket, fűszereket, jóféle húst és egy általam eddig nem ismert természetes ízesítőt, a citromhéjből készített folyékony kivonatot használunk. És persze, mióta megvan a tésztagépem, a tészta is csakis otthon készülhet. A spagettikészítő részét csak most próbáltam ki először. A receptet az essen & trinken legújabb számában találtam, ez az étel volt a címlapfotón is (persze sokkal szebb tálalásban és megvilágításban, mint az alábbi, gyorsan összedobott fotómon). A végeredmény fantasztikus volt, képtelen voltam megállni, hogy ne egyek két tányérral.
Hozzávalók
1 citrom
1 ek cukor
30 dkg cukkini
25 dkg cukorborsó
40 dkg marhabélszín
30 dkg spagetti
10 ek olívaolaj
só, bors
friss bazsalikomlevelek
20 g vaj
A citromot megmossuk, a héját lereszeljük, és kevés forrásban levő vízben 10 másodpercig blansírozzuk. A citromhéjreszelékről a vizet egy edénybe kiöntjük egy kendőn keresztül, mely a citromhéjdarabkákat felfogja. Az egészet hagyjuk kihűlni, majd a kendőben felfogott citromhéjreszeléket amennyire csak lehet, kicsavarjuk, a fennmaradt főzőléhet adva. Ehhez adjuk hozzá a cukrot, majd a felét a tűzhelyen elpároljuk. A cukkinit vékony karikákra szeleteljük és félbevágjuk. A cukorborsót hosszában felcsíkozzuk. A bélszínt vékonyan felszeleteljük, majd 1 cm-es csíkokra vágjuk. Nagy serpenyőben 2 ek olajat melegítünk, s ebben a cukkinit két részletben (a másodiknál újabb adag olaj hozzáadásával) hirtelen pirítjuk kb 2 percig, sóval és borssal fűszerezzük. A cukorborsót csak egy percig pirítjuk. További 3 ek olajat teszünk a serpenyőbe, és a húst egy percig pirítjuk, de csak a csíkok egyik oldalán! Akkor lesz finom, ha a húsdarabok egyik fele helyenként barnás, pirosas színt kap, a másik fele viszont még kissé rózsaszín. Sózzuk, borsozzuk. A bazsalikomleveleket kézzel nagyobb darabokra tépkedjük. A tésztát megfőzzük (én ezt a végére hagytam, mivel ennek a friss házitésztának - recept itt, csak ez esetben spagettiméretre szeleteltem a géppel - 1,5-2 perc is elég volt), de ügyelve arra, hogy a szokásosnál is keményebbre főzzük, mivel még lesz ideje puhulni a serpenyőben. A tésztát a serpenyőben fennmaradt ízes olajban kis ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk az elején elkészített citromhéjkivonatunkat, a főzőléből egy kanállal, alaposan elkeverjük. Kóstoljuk meg, és ha már al dentére készült, adjuk hozzá a cukkinit, a cukorborsót, a húst, a bazsalikomot és a vajat. A serpenyőben mindezt alaposan átforgatjuk, és már tálalhatjuk is!
Na mit szól hozzá?