A Márton nap, sőt inkább hét az egyik legfontosabb gasztronómiai ünnep, ilyenkor kerül az asztalra egyik kedvenc húsfélém, a liba mindenféle formában. Előkerülnek az olyan téli alapanyagok, mint a lencse és - bár ez már nem kapcsolódik az ünnephez - a sütőtöknek is még ilyenkor van szezonja. Arról nem is beszélve, hogy kibonthatunk egy palack újbort is, ami viszont tényleg szinte csak november tájékán kapható. Az én kedvencem a Vylyan Pincészet Bogyólé nevet viselő újbora, melynek a nevével csak akkor tudtam megbarátkozni, amikor először belekortyoltam (az elnevezés a francia Beaujolais sajátos - döntse el mindenki, ötletes vagy erőltetett - magyarítása).
Az ünnepi hét alkalmából igyekszem minél többször libát enni: töltött libanyak, ludaskása, liba vadasan, sólet füstölt libával, libaleves és még sorolhatnám. Tegnap elsétáltam a Vásárcsarnokba, és vettem két szép libamellet, bár még nem tudtam, mi lesz belőle.
Szedermártással már korábban készítettem libamelles fogást, de úgy éreztem, a Márton naphoz valahogy nem passzol az édes mártással körített hús, ide valami nehéz, ütős, igazi téli étel kell. Úgyhogy inkább a lencse mellett döntöttem. Hagymával és répával, a libamellből kisült zsíron elkészítve. A végeredmény pont olyan lett, mint ahogy terveztem: a hús zamatos és finom, középen rózsaszín, a zsíros bőr tepertővé pirítva, a lencsének pedig pikáns ízt kölcsönzött a libazsír.
Hozzávalók
egy bőrös libamell
25 dkg lencse
egy vöröshagyma
egy közepes sárgarépa
2 ek tejföl
só, bors
A libamell bőrét sűrűn bevagdossuk, vigyázva arra, hogy a húst ne sértsük meg. Vastag öntöttvas serpenyőben, bőrös oldalára fektetve alaposan megsütjük, majd átfordítva a húsos oldalára max. egy percig sütjük. Sütés közben a megsült oldalakat durva sóval és frissen őrölt borssal szórjuk be. Előmelegített sütőbe tesszük (180 fok) tíz percre. A zsír egy részét a serpenyőből kiöntjük, a maradékon a hagymát és a répát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lencsét (én konzervet használtam, akkor nem kell beáztatással és főzéssel bajlódni). Sózzuk, borsozzuk, és amikor kész, keverjük hozzá a tejfölt.
A kész libamellet a sütőből kivéve pár percig pihentetjük, majd felszeleteljük. A lencsét tányérra szedjük, a libamellszeleteket a tetejére rendezzük.
Na mit szól hozzá?