Minden húsvétkor sokkal nagyobb sonkát szoktam venni, mint amennyi elfogy, mert a maradékból nagyon sokféle kaját lehet még csinálni, és ha már egyszer nekiálltunk sonkát főzni, érdemes azt minél többféleképp felhasználni. Mivel a reggeli sonkázásokhoz egy nagy adag medvehagymát is vettem, nem volt kérdés, hogy a frissiben rögtönzött étel másik fő hozzávalója ez lesz. A medvehagyma a tésztába beledolgozva és feltétként egyaránt kiváló, és frissessége nagyon jól passzol a sonka füstös ízéhez.
Hozzávalók
300 g 00-ás liszt
3 tanyasi tojás
medvehagyma
1,5 dl tejszín
15 dkg főtt füstölt sonka
1 ek olívaolaj
só, bors
2 dl fehérbor
A medvehagyma egy részét nagyon apróra vágjuk, és a liszttel, tojásokkal összekeverjük, majd alaposan eldolgozzuk, sima tésztává gyúrjuk. Arra kell ügyelni, hogy a kis medvehagyma-darabkák folyamatosan eresztik a levüket, ezért több liszt kell a gyúródeszkára és a kezünkre, folyamatos utánpótlással. Annak érdekében, hogy a tésztánk szép homogén színt kapjon, érdemes a szokásos fél óránál hosszabb időre, 2-3 órára is hűtőbe tenni folpackba csomagolva a kész tésztagolyót. Utána a tésztát az ismert módon elkészítjük (nézd meg erről egy korábbi videómat itt!), tagliatelle formában a legjobb szerintem erre a célra.
A feltéthez a sonkát kockákra vágjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk, majd a fehérborral felöntjük, egy jó részét elpároljuk. A medvehagyma maradékát nagyobb kockákra vágjuk, és a sonkás, boros keverékhez adjuk, rövid ideig pároljuk. Kisebbre vesszük a lángot, és hozzákeverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és kész is.
A tészát zubogó, sós vízbe tesszük, egyszer megkeverjük, majd 4 percig főzzük. A főzőléből egy kanálnyit a tejszínes sonkás szószhoz adunk, majd a leszűrt tésztát is összeforgatjuk, és tányérra szedjük.
Na mit szól hozzá?