Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2010.10.13. 09:00 sbotond

Rókagombás szélesmetélt fehérboros, tejszínes szószban

Szombat reggel elmentünk gombát szedni a Börzsönybe egy szakavatott gombaszakértő társaságában. Először egy fenyvesekkel borított részen keresgéltünk, rengeteg gomba volt, de a legtöbb ehetetlen. A másik irányba indulva már ritkábban találtunk zsákmányt, de az néha legalább már ehető volt. Legjobban a rókagombának örültem, ami ebben a szezonban ráadásul már ritkaságnak számít. A séta a hegyi kisvasút fordítójánál ért véget, miután visszasétáltunk, a Szent Orbán Fogadóban ebédeltünk. Érdemes kipróbálni, főleg a vadételeket, jól főznek, bár a kiszolgálás kifejezetten lassú.

A gombákat másnap reggel bevizsgáltattam (vasárnap is van egész közel gombavizsgáló ügyelet, a Fehérvári úti piacon, de van a Bosnyák térin is, ha valakinek az jobban útbaesik). Az erdőben szedett gombát mindig be kell vizsgáltatni, nagyon sok ehető fajtát könnyű összetéveszteni ehetetlen vagy éppen mérgező gombákkal, úgyhogy jobb biztosra menni! Szerencsére nálunk a gombavizsgáló mindent rendben talált.

A rókagombás szélesmetélt még Ausztriában lett a kedvencem - ott sokkal gyakoribb ez a gombafajta, úgyhogy még a kis közértekben is megtalálható a zöldségespultnál. És persze tésztával az éttermekben. A legletisztultabb verzió is rendkívüli élmény, ami elsősorban a hozzávalók frissességének köszönhető: ehhez nem kell más, mint házitészta, vajon pirított rókagomba és petrezselyem. Én vasárnap mindezt egy fehérboros szósszal egészítettem ki, az elkészítés még ezzel együtt is pofonegyszerű.

 

A házitésztát nem érdemes bolti száraztésztával helyettesíteni - ez csak friss tésztával az igazi, melynek elkészítését itt már bemutattam, de a lényeget összefoglaló videót azért beteszem ide újra.

Hozzávalók két személyre

20 dkg liszt
2 tojás
1 ek olívaolaj
1 csipet só
20 dkg rókagomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek vaj
4 ek tejszín
1 dl fehérbor
petrezselyem
bors

Serpenyőben vajat olvasztunk, hozzáadjuk a felaprított hagymát és fokhagymát, alig üveges legyen, amikor a gombát is hozzáadjuk. A rókagombát 4 percig pirítjuk, ezután felöntjük fehérborral. A bor egy részét elpároljuk, hozzáadjuk a tejszínt és a petrezselyem felét, sózzuk, borsozzuk. A tésztát széles csíkokra vágjuk, megfőzzük, majd a serpenyőben keverjük össze a mártással. Tányérra szedjük, és megszórjuk a maradék petrezselyemmel.


1 komment

Címkék: gomba tészta rókagomba tésztagép


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr442366702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2010.10.13. 18:36:29

Az en izlesemnek a kepen lathato teszta kicsit tul szeles, de ez nem csokkenti a recept erteket :)
süti beállítások módosítása