Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2011.06.29. 08:55 sbotond

Toszkána késsel-villával 2. Találkozás a toszkán pacallal San Gimignanóban

A birtokhoz, ahol laktunk, San Gimignano olyan közel volt, hogy akár gyalog is le lehetett sétálni, így gyakran megfordultunk ott, és persze több éttermet is kipróbáltunk. Többen is javasolták, hogy kóstoljam meg a toszkán pacalt, és bár a pacalért itthon nem vagyok oda, az utolsó este végül kipróbáltam. A biztonság kedvéért egy sokfogásos vacsorába iktattam be a kísérletet, hogy akkor se menjek haza éhesen, ha esetleg már az első falat után leteszem a villát. A városka leghangulatosabb terén, a Piazza della Cisternán ültünk ki az egyik étterem teraszára. Az asztalunktól néhány méterre állt a város ősöreg, több mint 700 éves kútja, káváján máig láthatóak a víz felhúzása nyomán keletkezett kötélnyomok.

Előételként paradicsomos bruschetta érkezett, ezt követte egy kiválóan elkészített gombás rizottó. A rizottót egyébként több helyen is megkóstoltam, de szerintem itt volt a legjobb, a rizs finom roppanós, és jól kijött a gomba és a sajt íze is.

Két nagyobb spenótos tortellinivel folytatódott a vacsora, amit gorgonzolás mártással tálaltak. A töltelék kellemes volt, de semmi meglepetés, a gorgonzolamártás szintén.

Ekkor érkeztünk el a toszkán pacalhoz, amit errefelé paradicsomos mártással készítenek. Kenyeret is hoztak hozzá, ami jól is jött, mert kicsit zsíros volt. Óvatosan megkóstoltam, és... meglepő módon kifejezetten ízlett, nem okozott problémát a tányér eltüntetése. Az itthon megismert jellegzetes “pacalíz” szerencsére elmaradt.

Megkönnyebbülten láttam neki a desszertként kiérkező csokimousse-piramisnak, ami azért esett különösen jól, mert az ezt megelőző napokban a desszertek terén nem sok pozitív élményben volt részem (valahogy az olaszok ebben nem remekeltek - oké, a fagyi az finom, de az nálam nem számít desszertnek).

San Gimignano egyébként egy nagyon érdekes és hangulatos városka, 13 tornya van, így már messziről is egyedi a látképe. Bár az etruszk időkben megkezdett városfalakon belül eső terület (azon túl mostanáig is csak alig építkeztek) egész kicsi, mégis rengeteg kis utca található itt, és minden épület nagyon régi, így hamisítatlan középkori hangulata van a helynek. A város egyik büszkesége - a sok torony mellett - a Vernaccia di San Gimignano nevet viselő fehérbor, ezt is mindenképp érdemes megkóstolni annak, aki erre jár!

 


Szólj hozzá!

Címkék: utazás toszkána pacal san gimignano


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr193023330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása