Végre ismét itt a medvehagymaszezon, és én már tavaly eldöntöttem, hogy a korábbi évek után idén tojással fogom párosítani ezt az illatos fűszernövényt. Akkor ugyanis a maradékot hozzáadtam egy rántottához, és nagyon jól passzolt hozzá, egész más ízt sikerült így kihozni belőle, mint a rizottós vagy a tésztás verziónál. Úgyhogy most a lehető legegyszerűbb quiche-alapreceptet egészítettem ki medvehagymával. Egy fontos jótanács az étel első kóstolásához: várjuk meg, amíg teljesen kihűl, melegen nem jön ki igazán a medvehagyma íze. Másnap a hűtőből kivéve viszont már nagyon finom, úgy az igazi!
Hozzávalók
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 dl jeges víz
2 csipet só
frissen őrölt bors
szerecsendió
5 tojás
3 dl tejszín
egy csokor medvehagyma
sajt
A tésztához a lisztet a vajjal, a vízzel és egy csipet sóval összegyúrjuk és egy órát pihentetjük. A tojásokat felverjük, majd a tejszínnel elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, nagyon kevés szerecsendiót is reszelünk bele. Apróra vágjuk a medvehagymát és hozzákeverjük. A tésztát kinyújtjuk, majd egy quiche-sütőformába fektetjük. 10 perces vaksütés (a tésztát szárazbabbal vagy egyéb nehezékkel lenyomva elősütjük) beleöntjük a tojásos-tejszínes-medvehagymás keveréket, megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, és 40 percig 180-200 fokon készre sütjük.
Na mit szól hozzá?