Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2012.09.28. 09:43 sbotond

Tiroli spécli közel 2000 méter magasan

A Kitzbühel környéki túrákban nem a gyönyörű táj a legjobb és nem is a friss levegő, hanem azok a kis hütték, amelyek váratlanul felbukkannak a hegyoldalak mögül, és ahol forró levessel, saját készítésű sajtokkal és jéghideg sörrel várják a kirándulókat. Tegnap is sikerült véletlenül egy olyan kulináris élménnyel gazdagodni egy eldugott kis fogadóban, amit szerintem sosem fogok elfelejteni. A 2000 méteres Kitzbüheler Horn alatt fekvő Hornköpflhüttéről először azt hittük, nincs is nyitva, egy lélek sem volt a környéken, csak egy nagy kutya futott felénk, ahogy közeledtünk a jellegzetes osztrák faházhoz.

hornkopflhutte-w.jpg

Odabent azonban barátságos vendéglátók fogadtak, és több túrázó is ott ebédelt már. Az ajtó előtt ki volt írva az aznapi ajánlat: Tiroler Kasspatzl'n. Ez a háromféle osztrák sajttal és hagymával sütött nokedliféle nagy kedvencem, úgyhogy rögtön rendeltem is egy adaggal. A konyha felől végig hallani lehetett a Spätzl sercegését, és az illatok is egyre erősebbek voltak. Még sistergett, amikor a forró serpenyőben kihozták.

spatzl.jpg

Jellegzetes osztrák krumplisalátát és további zöldeket meg paradicsomot szolgáltak fel mellé. A Spätzl lelke a jóféle sajt, ezért nehéz az Alpokban talált ízeket otthon rekonstruálni. Persze mindehhez hozzátartozik még egy jó túra ebéd után a heverésző tehenekkel teli hegyoldalon, és ha még bírjuk, egy szép szelet Apfelstrudel friss tejszínhabbal - de utóbbiról már a következő posztban fogok mesélni.

tehenek-w.jpg

Hozzávalók a tésztához

  • 300 g liszt
  • 3 tojás
  • fél deci tej
  • 1 dl víz

Feltét

  • 120 g vaj
  • 1 nagy hagyma
  • 100 g Bergkäse
  • 120 g osztrák sörsajt
  • 50 g valódi ementáli sajt
  • feketebors

A tésztához valókat összekeverjük, és zubogó vízbe szaggatjuk. A hagymát ropogósra sütjük serpenyőben, majd félretesszük. A kifőtt galuskát serpenyőbe szedjük, hozzáadjuk az apróra darabolt sajtokat és a vaj egy részét, nagy lángon, hirtelen összesütjük. Rátesszük a maradék vajat, és a hagymával együtt elkeverve fejezzük be. Ha a képen látható formát szeretnénk elérni, még serpenyőstül pár percre felső pirítással sütőbe tesszük. Krumplisalátával és zöldsalátával tálaljuk.


Szólj hozzá!

Címkék: utazás Ausztria Kitzbühel


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr524807400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása