Az igazi házitészta mindig nagyon jólesik, főleg ha raviolit készítünk belőle. Tavaly Toszkánából kétféle ravioliszaggatót is hoztam, ezek közül a kör alakúval készített tésztával már találkozhattatok a blogon, most pedig következzen egy egyszerű recept a négyzetessel. Igazából az dönti el, melyiket használom, hogy milyen széles tésztacsíkot nyújtok. Ha szélesebb, akkor a négyzetes szaggatóval gazdaságosabban tudunk dolgozni, a keskenyebbnél meg használhatjuk a kör alakút. Mindkettő szép nagy raviolit szaggat, épp ilyet kaptunk a toszkán éttermekben is tavaly nyáron. A négyzet alakú raviolinál nagyobb az a terület, ahol nincs töltelék, csak a tésztaszélek érvényesülnek, ezt én nagyon szeretem. Persze csak akkor, ha tényleg al dentére főzzük a tésztát, nem pedig túl puhára.
Akinek nincs szaggatója, az is készíthet más alakú raviolit, ezt a technikát itt mutattam be egy sütőtökös töltelékkel. Amúgy nem is olyan egyszerű a raviolikészítés, régebben előfordult, hogy nem sikerült túl jól, és ezekből a kudarcokból a következőket tanultam meg:
- Ha nincs szaggatónk, figyeljünk arra, hogy elég nagy formákat vágjuk ki. A boltban kapható, kicsi raviolit ne próbáljuk leutánozni, az géppel készül, de jobb is a nagy!
- Ne tegyünk a tésztalapokra túl sok tölteléket, én erre mindig hajlamos voltam, de ettől nem lesz finomabb, csak kifolyik belőle, és szétmegy az egész.
- Rengeteg főzővízzel dolgozzunk, így nem fognak összeragadni, és tésztatáskák sem fognak kinyílni vagy az edény falára tapadni.
- Ne főzzük túl a tésztát, és a főzési időt ne próbáljuk "érzésre" belőni: használjunk órát! Frissen készített tészta esetén 2,5 perc elég szokott lenni.
- Soha ne a tányérban keverjük össze a szósszal, vajjal a tésztát, mindig a serpenyőben, és tegyünk hozzá egy kanállal a főzővízből is, úgy lesz a legfinomabb!
Hozzávalók
20 dkg gomba
4 ek vaj
1 ek csíkokra vágott, friss zsályelevél
1 kis fej vöröshagyma
2 ek reszelt parmezán
frissen gyúrt házitészta
1 ek dióolaj
1 ek tökmagolaj
só, bors
A hagymát felaprítjuk, a vajon serpenyőben üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felkockázott gombát és a zsályaleveleket, kis lángon főzzük tovább. Ha a gomba megpuhult, nagyobb részét kiszedjük, sózzuk, borsozzuk és a parmezánnal, dióolajjal elkeverjük. A házitésztát az alábbi videón látható módon készítjük el.
A kész tésztacsíkokat kiterítjük, a szaggatóval páros számú tésztakockákat vágunk ki belőle, ha sok maradt, gyúrjuk újra egybe, és nyújtsunk belőle új csíkot további szaggatáshoz. A kiszaggatott formákat letakarva tároljuk, nem szabad kiszáradniuk. Minden másodikra teszünk egy kiskanálnyi tölteléket, a szélüket tojásba mártott ujjal megkenjük, majd a második tésztalapokkal lefedjük, a széleket finoman összenyomjuk. Nagy fazékban vizet forralunk, 2,5 perc alatt készre főzzük a raviolikat, majd egyből a serpenyőbe pakoljuk a maradék gombás keverékre. Még egy kevés vajat teszünk az egészre, keverünk rajta párat, és mehet a tányérba, ahol egy kis tökmagolajat adunk hozzá. Ezt most próbáltam ki, és a tökmagolaj meg a zsálya együtt fantasztikus volt.
Na mit szól hozzá?