Ilyen melegben nincs igazán kedvem 15 percnél tovább főzni, így végre kipróbáltam Gordon Ramsay egyik gyors receptjét, amihez még akkor kaptam kedvet, amikor először a tévében láttam. Nagyon izgalmas, ázsiai ízeket kombinál, a végeredmény pedig könnyű, de laktató, vagyis ideális egy kánikulai napon. Az alábbi mennyiségek elvileg négy adagra vonatkoznak, ami - ha előételként fogyasztjuk - stimmel is, de igazság szerint én az előbb egyedül betoltam ennyit.
Hozzávalók
- 400 g darált marhahús
- olívaolaj
- szezámolaj
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva
- 5 cm hosszú gyömbérdarab pucolva, felaprítva
- 1 nagyobb vagy két kisebb piros chilipaprika (friss, nem szárított) felaprítva
- 2 ek barnacukor
- 1 lime
- 3 szál újhagyma
- jégsaláta gömbölyű levelei
- 1 ek szójaszósz
- 2 ek halszósz
- korianderlevél aprítva
A húst sózzuk, borsozzuk még sütés előtt. Egy nagyobb serpenyőbe öntünk egy kevés olívaolajat, ezen a marhahúst két részletben megpirítjuk, kézzel morzsoljuk a serpenyőbe. Így előzhetjük meg, hogy a darált húsunkat eláztassa a saját kisülő leve. Papírtörölközőre tegyük ki a húst, töröljük szárazra az edényt, majd öntsünk bele egy ek szezámolajat, ebbe szórjuk bele a felaprított fokhagymát, a gyömbért és a chilit, sózzuk meg és szórjunk rá egy ek barnacukrot. Kb. 2 percig pirítsuk, utána keverjük hozzá a húst, reszeljünk rá a lime héjából egy kicsit, majd facsarjuk rá a leve felét, még fél percig keverjük át, utána vegyük le a tűzhelyről. A szójaszószt keverjük össze limelével, a maradék 1 ek szezámolajjal és 1 ek halszósszal, a korianderlevéllel, némi felaprított chilivel, egy ek barnacukorral és egy ek olívaolajjal egy külön tálkában. A húst szedjük a salátalevelekbe, öntözzük meg az imént elkészített dresszinggel, és már ehetjük is, de csakis kézzel: két ujjal összecsípjük a salátalevél tetejét, és úgy harapunk bele.
Na mit szól hozzá?