Márton nap alkalmából természetesen idén is libasült került az asztalra, de mivel most nem hétköznap este, hanem vasárnap ebédre sütöttem libahúst, az eddigiektől eltérően végre nem mellet, hanem combot használtam fel, méghozzá gesztenyével megtöltve. A jó sült libacombhoz ugyebár idő kell, főleg ha még tölteléket is készítünk hozzá. A húsválasztásnál arra figyeltem, hogy ne hízott, hanem pecsenyeliba combját használjam, az is épp elég zsíros, és könnyebb dolgozni vele, összességében véve finomabb lesz a végeredmény.
Hozzávalók
4 pecsenye libacomb
1 csomag hámozott, főtt gesztenye
kakukkfű
2 dl fehérbor
1 tojás
2 sárgarépa
2 fehérrépa
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
80 dkg krumpli
1,5 dl tej
4 dkg vaj
1 csomag kesudió
szerecsendió
aszalt szilva
1 fej lilakáposzta
1 nagy fej lilahagyma
1 ek cukor
1 dl vörösbor
szegfűbors
narancs
A töltelékhez a főtt gesztenyét villával összetörjük és a tojással összekeverjük. A libacombokat szárazra töröljük, majd ujjal elválasztjuk a csontnál a bőrét a húsától, és igyekszünk helyet csinálni a tölteléknek. Az így kialakított zsebekbe tömködjük a gesztenyés-tojásos keveréket. Ügyeljünk arra, hogy ne tömjük túl, mert akkor sütés közben széthasadhat, és arra is, hogy ne szakadjon ki sehol a bőr. A sárgarépákat, fehérrépákat, a hagymát és a fokhagymát félbevágjuk, egy lapos üvegedény vagy tepsi aljára fektetjük, ezekre tesszük a libacombokat, aláöntjük a fehérbort, majd alufóliával szorosan lefedjük, és 130 fokos sütőben 3-4 órán át pároljuk. A párolási idő leteltével levesszük az alufóliát, feltekerjük a sütőt 220 fokra, és alul-felül aranybarnára sütjük a húsokat.
A krumplit megfőzzük, összetörjük, hozzákeverjük a tejet, a vajat, reszelünk rá szerecsendiót, majd sózzuk. Mozsárban durván összetörjük a kesudiót, a krumplihoz szórjuk, majd az egészet alaposan elkeverjük.
A káposztát felaprítjuk, libazsíron egy fej apróra vágott lilahagymát üvegesre pirítunk, majd a káposztát hozzátesszük. Kevés vizet és 1 dl bort öntünk alá, utána hozzáadjuk az aszalt szilvát és az egész szegfűborsot. Fedő alatt puhára pároljuk, ha összeesett, fedő nélkül elfőzzük a fölösleges levet, majd tálaljuk. A káposzta mellé szedünk krumplipürét, majd ráhelyezzük a libacombot. További ízesítésként egy hirtelen megpirított narancskarikát is a tányérra tehetünk.
Na mit szól hozzá?