Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2007.12.20. 14:24 sbotond

Étteremteszt: Pampas steakhouse

Sokáig idegenkedtem a steakre specializálódott helyektől, egyrészt mindig úgy gondoltam ezekre, mint unalmas, egysíkú kínálattal rendelkező éttermekre, másrészt akárhányszor külföldön jártam, mindig összefutottam olyan amerikai turistákkal, akik kétségbeesetten kutattak steakhouse után. Ez a thaiföldi Ayutthayában volt a legkiábrándítóbb: miért akar valaki egy ősi, távol-keleti városban is marhasteaket enni, amikor kipróbálhatna egyedi, helyi különlegességeket is? A kérdés máig megválaszolatlan marad, viszont a Vámház körúton található Pampas steakhouse eloszlatta a marha egyes részeire specializálódott éttermekkel kapcsolatos fenntartásaimat. A hely belső kialakítása visszafogottan elegáns, a székek különösen kényelmesek, s a sötétbarna és bordó színek a rusztikus dongaboltozattal együtt kellemes harmóniát sugároznak, úgy összességében véve jó itt lenni. A pincér udvarias, bár néha kissé aggódik, hátha felkészületlen a vendég a steakek terén. Amikor közöljük vele választásunkat, rendre visszakérdez, tudjuk-e, milyen hús ez, mekkora a zsírtartalma, stb. Miután megnyugtatjuk, és döntésünket megfelelő indokokkal alátámasztjuk, láthatóan megnyugszik, és elmegy leadni a rendelést. A steakkínálat amúgy igen impozáns, sokféle hátszín, bélszín, fartő, sőt még szarvasbélszín is szerepel az étlapon. A marhahús a leírás szerint egyenesen az argentin pampákról érkezik, az itt tenyésztett angus marhák a legalkalmasabbak a vastag, szaftos hússzeletek készítésére. A borok terén csalódást okoznak azzal, hogy az egyes borfajtákon belül az évjáratokat meglehetősen lazán kezelik: másodszor fordult elő, hogy a 2004-es helyett 2005-öst szolgáltak fel, s amikor ezt szóvá tettük, megnyugtattak, hogy ez is nagyon finom lesz, ne törődjünk ezzel, no comment. A vacsora megkezdése előtt itt is kapunk kis zsemléket vajjal.


A steakek közül ez alkalommal a N. Y. Stripet próbáltam ki, mely az étlap szerint a hátszín legzamatosabb részéből készült. Nem okozott csalódást, medium rare átsütve kértem, és pont így készítették el, pedig ez itthon ritkaság, más, nem steakre specializálódott helyeken rendre túlsütik a húst, egy fokozattal jobban, mint ahogy a vendég kéri, márpedig egy steaket így teljesen tönkre lehet tenni. A köret kiválasztásával eleve bajban voltam, egyik sem tetszett igazán, végül a Pampas burgonya mellett döntöttem, ez egy héjában sült fokhagymás tejföllel töltött egész krumpli, pirított baconnal, reszelt sajttal megszórva. Ízében is, kivitelezésében is kicsit fantáziátlan, és nem igazán passzolt a húshoz. A zöldborsmártás viszont annál inkább. Van még tehát néhány hiányosság, melyeket érdemes javítani, mivel eddigi tapasztalataim alapján magát a steaket itt készítik a legjobban.


3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr26270391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hapci 2007.12.22. 18:36:22

A sztékek tényleg fantasztikusak, a köretek és az egyéb fogások nem érnek fel ehhez a szinthez - és a Pampas árszintjéhez. Legutóbb a tökkrémlevesnek egyszerűen semmi íze nem volt, a csokimousse is vicces alkotás.
A köretek többnyire ipari holmik, próbálgatásuk közben arra gondoltam, legjobb lenne pusztán az étvágygerjesztőnek adott házi zsemlécskéket kérni a húshoz.

Bogarmester · http://husosfazek.blog.hu 2007.12.23. 18:28:36

Na ez az, nekem is mindig gondot jelent, melyik köretet válasszam, mert egyik sem jó. Pedig ha már képesek ilyen jól steaket sütni, néhány jobb köretet is összehozhatnának.

Hapci 2008.01.08. 00:37:39

Azt hiszem, jól főzni lényegesen bonyolultabb, mint sztéket jól sütni. A Pampasban nem főznek csúcsszinten, semmi nem volt igazán jó a bélszíneken kívül, még a bárány se.
Sok jó helyen egyébként bőven van ilyen minőségű a steak, csak nem ilyen választékban.
süti beállítások módosítása