Alább röviden bemutatom azt a szakácskönyvet, amelyben a soron következő két receptet találtam. Szerzője, Anthony Bourdain a brutálisan őszinte Kitchen Confidential szerzőjeként (vagy a TV Paprika műsoráról A bolygó amerikai c. műsorból) lehet ismerős, de akár a bulvárhírekből is, elvégre legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy utálja Jamie Olivert: "valahányszor a műsorát nézem, vissza akarok menni az időben még iskolás korunkba, és jól megverni". A könyv címe Les Halles Cookbook, és a szerző ebben a New York-i azonos nevű étteremben terítékre kerülő fogások elkészítését mutatja be, konyhai stratégiákkal és speciális technikákkal megfűszerezve. Elsősorban bisztró jellegű receptekről van szó az étterem jellegének megfelelően, tehát gyorsan összeüthető ételeket találhatunk ebben a gyűjteményben. Ha gyorsan főznénk valamit a könyből, a választást nehezíti, hogy a receptek nagyobb hányadához nem tartozik fotó, az ételek neve pedig stílusosan franciául van feltüntetve (tudom, tanuljak meg franciául, de azért ennek mondjuk még így is megvan az az előnye, hogy nagyon profi hangzású menüsort állíthatunk össze, ha vendégeket hívunk, legfeljebb akkor égünk majd be, ha fel is kell olvasni).
Nagyon részletes leírást olvashatunk az általam is már néhány kísérletnek alávetett alapléfőzésről, de az egyes tematikus blokkok (marha, borjú, bárány, halak, stb.) előtt is érdekes tippeket kapunk a szerzőtől. A könyv külön erénye a végén található, nagyrészt francia szakkifejezéseket ismertető fogalommagyarázat, ezek közül a laikus hobbiszakács is betanulhat néhány olyan terminus technicust, melyet a megfelelő pillanatban benyögve már profinak tűnhet. Desszertből csak keveset találunk a műben, de azok mind a francia bisztrókonyha fontos alapédességei, a crème brûlée-től kezdve a csokoládé mousse-on át a clafoutis-ig (mely hangzása alapján engem inkább emlékeztet valami ritka bőrbetegségre). A receptek tehát a robusztus francia bisztrókonyhának megfelelően nehezek, esetenként zsírosak (a vaj nagyon gyakori, de a kacsazsír is rendszeres hozzávaló), s ennek megfelelően nagyon ízletesek, vegetáriánusoknak és a light ételek kedvelőinek nem ajánlottak.
Na mit szól hozzá?