Alapvetően nem vagyok oda az indiai konyháért legfeljebb évente négy-ötször kívánom meg, akkor is mindig étterembe ettem eddig, ezért nem került még fel indiai recept a blogra. Most álltam neki először magam elkészíteni egy indiai fogást, és egy jó ideig nem is lesz következő. Direkt nem curry-s fűszerezésű ételt választottam, mivel a curry-t thai kajákhoz amúgy is gyakran használtam már, meg minden indiai étteremben ez az alapfűszer, szagát messzire viszi a szél, és így kicsit már unalmas is. Az alábbi recept elkészítését viszont nem bántam meg, egyszerű volt, és a végeredmény nagyon jó lett. Csirkéből mindenképp tanyasit vegyünk, ez persze amúgy is kötelező, de ez esetben még az állatvédelem mellett is fontos, mivel a csirkegyárból származó egyedek nem bírnák ki a hosszú főzést, és szétmállanának. Érdemes nagyobb adagot készíteni, mert másnapra még finomabb! A receptet a The Epicentre oldalon és az Orient Express blogon találtam, a kettőt egyesítettem.
Hozzávalók
1 kis darab gyömbér hámozva, felaprítva
6 gerezd fokhagyma
6 ek szezámolaj
3 babérlevél
1 rúd fahéj
kardamommag, mozsárban összezúzva
3 szekfűszeg
4 közepes fej hagyma
1 ek koriander
1 ek római kömény
2 ek őrölt mandula és egy kevés a tetejére szeletekben
4 nagyobb, érett paradicsom, darabolva
kb 1 kg-nyi csirkecomb és csirkemell, bőr nélkül
1 ek őrölt chilipaprika
3/4 ek só
4 dl joghurt
4 dl csirke alaplé
A hagyma felét a fokhagymával együtt felaprítjuk, olajon megpirítjuk kissé. A fűszereket (a chilit kivéve) mozsárban összetörjük, majd az aprított gyömbérrel együtt a forró olajba tesszük, erőteljesen megpirítjuk. Ha a hagyma már egészen barna, és az egész keverék jól lepirult, levesszük a tűzről. A csirkét a hagyma másik felén megpirítjuk, majd hozzáadjuk az imént elkészített fűszerpasztát és a paradicsomot, és tovább pirítjuk. Beletesszük a chiliőrleményt, a joghurtot és a csirkealaplevet, és 30 percen át főzzük. Közben basmati rizst főztem, összekevertem mazsolával és mandulával, ez szolgált hozzá köretként.
Na mit szól hozzá?