Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) etteremteszt (16) étteremteszt (6) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2010.11.12. 09:00 sbotond

Márton napi libavacsora: zsályás libamell chilis-gyömbéres almaágyon, pirított kelbimbóval

Márton napján már évek óta én is követem a népszokást, és valamilyen formában libát sütök, elvégre „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Ez a népi ünnep az egyik kedvencem: ha egy nevezetes naphoz olyan szokások társulnak, mint egy kövér madár megsütése és elfogyasztása, no meg az első üveg újbor kinyitása, az épp nekem való. Tavaly egy némileg hagyományosabb fogást készítettem november 11-én, idén azonban már a libamellel a kosaramban aprószemű kelbimbókra figyeltem fel, és rögtön eldöntöttem, ez lesz a köret, ehhez pedig már a liba egy újszerűbb feldolgozása dukál. Még vásárlás közben bukkantam a telefonomon egyik kedvenc gasztroblogom, a Kísérleti konyha gyömbéres körtés kacsamell-bejegyzésére, ez ihlette az alábbi fogást, természetesen libával, Márton napjára. A húst zsályával fűszereztem, körte helyett almát használtam, és a gyömbér mellett nagyon kevés chilivel tettem pikánssá a gyümölcspürét.

Hozzávalók
1 libamell, bőrrel együtt
2 alma
1 tk frissen reszelt gyömbér
1 ek vaj
1 kk aprított zsálya
20 dkg aprószemű kelbimbó
Csipetnyi chilipor
Só, bors

A libamell bőrét óvatosan, a hús megsértése nélkül beirdaljuk, sóval, borssal és kevés zsályával fűszerezzük, egy órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Vastag, felhevített serpenyőben bőrös oldalával lefelé sütjük, majd egészen rövid ideig a másik oldalát is. Ezután háromnegyedórára 100 fokra melegített sütőbe, rácsra tesszük. Közben az almát meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk, majd a vajjal lábosba tesszük, hozzáadjuk a frissen lereszelt gyömbért, a chiliport és egy csipet sót, fedő alatt puhára főzzük. A liba kisült zsírját egy főzőedénybe átkanalazzuk, ezen a kelbimbókat először nagy lángon, hirtelen megpirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és kisebb lángon, fedő alatt pároljuk (de csak addig, hogy még friss zöld, roppanós maradjon). A sütőből kivett húst felszeleteljük, tányérra szedünk egy adag almapürét, a libaszeleteket ezen elrendezzük és végül mellétesszük a kelbimbót.

 


1 komment

Címkék: kelbimbó márton nap liba libamell


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr302442819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beatbull · http://www.kiserletikonyha.hu 2010.11.30. 11:57:42

Eszméletlen jól néz ki a tányér, a hús gyönyörű és a kis sült kelbimbók is nagyon szépek! Jó ötlet a kis csipet chili, bár jelenlegi fázisomban lehet almapaprikát darabolnék bele ;)
süti beállítások módosítása