Imádom, ha egy étteremben adnak üdvözlőfalatokat, még mielőtt rendelnénk: az étlap nézegetésétől én mindig nagyon gyorsan éhes leszek, és ilyenkor jól jön egy-két nagyon apró, de különleges fogás - még az előétel előtt. Amikor otthon csinálok többfogásos vacsorát, elsőre ugyan felesleges plusztehernek tűnik még egy vagy több üdvözlőfalattal is bajlódni, de valójában nagyon is megéri: le lehet kötni vele az érkező vendégek figyelmét, amíg elvégezzük az utolsó simításokat a többi kaján a konyhában. A karácsonyi vacsorám elején két üdvözlőfalatot is kitettem az asztalra, ezek közül mutatom be most az egyiket.
Hozzávalók
25 dkg krumpli
2 ek krémsajt
2 ek durvára vágott kapor
1 citrom
1 ek tormaszósz (ehhez kell 15 g felaprított torma, 1 ek fehérborecet, porrá tört mustármag, egy csipet cukor, só bors és 15 ml tejszín)
1 tk felaprított kapribogyó
só, bors
4 ek friss zsemlemorzsa
A krumplit héjában megfőzzük, majd a krémsajttal krémesre pürésítjük. A retekszószhoz A füstölt lazacot apróra vágjuk, elkeverjük a krumplipürével, a kaporral, a citrom levével, a kapribogyóval és a tormaszósszal (a tormaszószhoz a hozzávalókat turmixoljuk össze). Kóstoljuk meg, és utána sózzuk, borsozzuk, mert a füstölt lazac eleves sós. Formázzunk a masszából kis korongokat, és forgassuk meg a frissen előállított zsemlemorzsában (ne használjunk zacskós bolti morzsát, egész más lesz az íze). Pakoljuk a korongokat kiolajozott sütőpapírra. A vendégek érkezése előtt negyedórával tegyük be a sütőbe, kb. ennyi idő kell nekik 200 fokon. Tálaláskor vékony citromszelettel és egy kis darab kaporral díszítsük.
Na mit szól hozzá?