Amikor Thaiföldön voltunk, Bangkokban és Ayutthayában gyakran ettem az utcai árusoknál ezt az ételt. Először kifejezetten bizalmatlan voltam az ilyen mozgóárusokkal szemben, de aztán a helyiek felvilágosítottak arról, hogy teljesen biztonságos egy ilyen ebéd, sőt sok öltönyös üzletembert is láttam ezeken a helyeken enni. Gyakorlatilag egy motor oldalkocsiszerűségéről van szó, ami egy kis tűzhely gázpalackkal meg egy kis pulttal, előtte pedig néhány kis műanyag szék kisasztalokkal. Minden főzés után ecettel áttörlik a munkafelületet, szóval tényleg gondoskodnak a higiéniáról. Az étel pedig megdöbbentően finom, sokkal jobban ízlett, mint az ottani éttermekben felszolgált fogások. Ja, és hihetetlen olcsó áron adták, 20 baht volt egy adag, ami akkoriban (2003-ban) kb 100 forintnak felelt meg. A kis asztalkákon mindig volt négy kis üveg, bennük cukor, chili, halszósz és pirított, tört mogyoró - ezekkel lehetett tetszés szerint utólag még ízesíteni a friss tésztaételt.
Hozzávalók
1 tojás
5 ek halszósz
3 gerezd fokhagyma
1 közepes fej hagyma
1 tk chili
2 ek cukor
2 ek tamarindpaszta
200 g rizstészta
30 g tofu
thai bazsalikom
mungóbabcsíra
metélőhagyma
mogyoró (sózatlan)
opcionális feltétként csirke, rák, stb.
olaj
A rizstésztát 10 percre áztassuk meleg vízbe, akkor jó, ha már rugalmas, de még nem puha. A tofut vékony csíkokra vágjuk. A mogyorót serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a tofut olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a tésztát, majd jöhet bele a tamarind, a halszósz, a chili és a cukor. (Ha szeretnénk hozzátenni csirkét, azt most tegyük meg, a lehető legvékonyabb csíkokra vágott hússal dolgozzunk). Folyamatos keverés mellett mindezt nagy lángon pirítjuk. Kis helyet csinálunk a tojásnak a serpenyőben, beleütjük, gyorsan ott felverjük, mielőtt összeállna, majd a tésztához keverjük. (Ha teszünk bele rákot, azt ezen a ponton adjuk hozzá). Végül belekeverjük a mungóbabcsírát, a felaprított póréhagymát és a thaibazsalikom-leveleket. Még rövid ideig keverjük. Ha a tészta már puha, akkor levehetjük a tűzről. Tányérra szedve megszórjuk az ételt a pirított, mozsárban összetört mogyoróval, adhatunk hozzá még ízlés szerint chilit, halszószt, cukrot és lime-ot facsarunk rá.
Na mit szól hozzá?