A Gerbeaud tegnap egy izgalmas kóstolóestet szervezett gasztrobloggerek számára, így kaptam én is meghívást az új sütijeik kipróbálására. A bevezetőből csak néhány érdekességet emelek ki:
1. A Gerbeaud cukrászai sosem titkolták a sütik receptjeit, hiszen hiába ismeri valaki például a hozzávalók pontos arányát vagy az elkészítés menetét, az igazi mesterség a megfelelő, profi kivitelezés.
2. 2009-ben döntöttek úgy, hogy kínálatukban, arculatukban és a kiszolgálás színvonalában egyaránt a megújulás útjára lépnek. Ennek megkezdésekor először a régi recepteket vették elő, és visszatértek a legjobb alapanyagok használatához (a csokoládés összetevők pl. mindig a legjobb Valrhona alapanyagból készülnek a Gerbeaud-ban), de ezen túl nagy hangsúlyt fektettek az újdonságok kidolgozására is - erre utal az új koncepció jelmondata is: tradíció és innováció.
3. Az új Gerbeaud az elmúlt évtizedekkel szemben nem elsősorban a turistákra céloz: úgy látják (nagyon helyesen), hogy egy stabil helyi törzsközönség adhat megfelelő alapot a hosszú távon is sikeres működéshez.
4. Van saját pékműhelyük, itt készülnek minden reggel a friss péksütik. Ehhez kapcsolódik, hogy itt nagyon jó reggeliket is adnak, ami számomra újdonság volt: az utóbbi időben gyűjtöm a jó reggelizőhelyeket, de eddig csak keveset találtam (a TOP 10 reggelizőhely-listákon szereplő helyek jó része szerintem nem megfelelő színvonalú), úgyhogy a Gerbeaud-t ilyen szempontból is mielőbb tesztelni fogom.
De nézzük, miket kóstoltam!
Először is kipróbáltam a tányérdesszertek egyikét, az Oroszkrém variációkat, ami áll egy újragondolt oroszkrémtortácskából, egy rész mazsolalekvárból (ez rendkívül finom volt) és egy adag narancsfagyiból. Nagyon tetszett amúgy az új kínálatban, hogy Kolonics Zoltán, a Gerbeaud főcukrásza egy-egy önmagában álló sütemény helyett komplett tányérdesszertekben gondolkodik: a főételekhez hasonlóan itt is izgalmas kompozíciókat lehet összeállítani.
Aztán jöttek az apróbb falatok: bazsalikomos citrom, narancsos karamell, fahéjas tejcsokoládé-golyó, egy kis epres süti, royal csokoládé és végül a két legérdekesebb: a XXI. századi Esterházy-szelet és a robbanócukorkával megspékelt karamell-csokoládé-mogyoró.
Érdemes tehát ellátogatni a megújult Gerbeaud-ba, és kipróbálni az új sütijeiket!
Na mit szól hozzá?