Húsosfazék

Konyhai kísérletek és laikus éttermi kommentek. Receptek, videók, fotók és étteremtesztek - egyenesen a Húsosfazékból.

Csatlakozz a Fazékhoz!

Húsosfazék videók





Na mit szól hozzá?

Címkék

amerika (11) anthony bourdain (3) aranyszabalyok (2) Ausztria (5) bab (3) bagel (2) bárány (6) bazsalikom (2) bélszín (6) borjú (2) borjúmáj (2) burgonya (5) cheddar (2) chili (3) csirke (4) csirkemell (2) csokoládé (5) cukkini (2) desszert (4) dió (4) disznó (2) dobogókő (2) édesburgonya (2) eper (2) erdei gomba (2) étterem (16) étteremteszt (6) etteremteszt (16) etyek (2) fald fel amerikát (3) fehérbor (3) fesztivál (2) garnéla (2) gomba (6) gordon ramsay (8) gránátalma (2) gyors vacsora (11) hal (2) hamburger (4) hátszín (3) húsvét (4) kacsa (3) kacsamell (5) kagyló (2) kakukkfű (2) karácsony (4) kecskesajt (3) kéksajt (2) kenyér (4) kolbász (3) könyvajánló (4) krumpli (5) lazac (12) lencse (2) leves (5) liba (7) libacomb (3) libamáj (3) libamell (2) lilakáposzta (3) marha (6) marhahús (5) martha stewart (3) márton nap (3) medvehagyma (4) menta (2) menü (2) mustár (2) narancs (2) nyúl (2) olasz konyha (2) olívabogyó (2) orosz (2) palacsinta (3) pancake (2) paprika (3) paradicsom (6) péksütemény (2) pezsgő (2) piac (2) pite (2) pizza (2) pörkölt (2) quiche (2) ravioli (4) reggeli (8) rizottó (4) rókagomba (3) rozmaring (2) san francisco (3) sárgarépa (2) sókéreg (2) sonka (2) spárga (9) spenót (3) steak (7) sült (2) sütőtök (3) szarvas (4) szerecsendió (3) szezámolaj (2) szűzpecsenye (2) tagliatelle (3) tejszín (4) tél (3) téli étel (3) tengeri hal (2) tészta (13) tésztagép (5) thai (2) tojás (9) toszkána (3) uborka (2) üdvözlőfalat (4) utazás (13) vacsora (3) vörösáfonya (2) wellington (3) zeller (5) zsálya (4)

2011.08.11. 08:30 sbotond

Diós-mentás ravioli rókagombával

Régóta vágytam már olyan tésztaszaggató eszközre, amellyel az éttermekből ismert nagyméretű ravioli készíthető házilag, de a hazai boltokban sosem találkoztam vele. Amikor júniusban Toszkánában jártunk, San Gimignanóban egy kis boltban viszont végre találtam kereket is, szögletest is, úgyhogy gyorsan meg is vettem mind a kettőt. Korábban már kipróbáltam a kisebb, kézzel hajtogatott raviolit is (Gordon Ramsay útmutatásait követve), de ez az egyszerű, de nagyobb forma sokkal látványosabb és finomabb is. A kerek szaggató felavatásakor diós-mentás ricottát készítettem tölteléknek, mellé pedig rókagombás, fehérboros, tejszínes szósz került.

Hozzávalók
20 dkg rókagomba
2 dl tejszín
1 dl fehérbor
friss bazsalikom
egy csomag ricotta
fél csokor menta
két ek tört dióbél
30 dkg liszt
3 tojás
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
extraszűz olívaolaj
só, bors

Először a tölteléket készítjük el, hogy legyen idő az ízeknek összeérni: a mentaleveleket apróra vágjuk, majd a dióval együtt a ricottához keverjük. Annyi olívaolajat adagolunk hozzá fokozatosan, hogy krémes állagú masszát kapjunk.

A házitésztát az alább bemutatott módon készítjük el. Ha kész, takarjuk le fóliával, nehogy kiszáradjon a raviolik szaggatása, formázása és összeillesztése előtt. Igyekezzünk azonos méretű tésztalapokat készíteni, ez nagyban megkönnyíti majd a dolgunkat a raviolik elkészítésekor.

A szaggatót finoman a tésztára nyomkodva kijelöljük a korongokat. Ezekre helyezünk egy-egy kanállal a töltelékből, majd az egészet beborítjuk egy második tésztalappal. A szaggatóval határozott mozdulatokkal kivágjuk a korongokat, a töltelékekkel a közepükben. Tányérba tesszük őket és liszttel megszórjuk.

A szósz készítéséhez a hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, majd a rókagombát rádobjuk, rövid ideig pirítjuk. Felöntjük a borral, egy részét elpároljuk, majd jöhet bele a tejszín és a bazsalikom fele, továbbá só és bors. Kis lángon néhány percig még kevergetjük, vigyázva, hogy már ne forrjon fel. A tésztát 4 perc alatt készre főzzük, elkeverjük a szósszal, majd a maradék bazsalikommal megszórva tálaljuk.
 

 


10 komment

Címkék: tészta rókagomba ravioli


A bejegyzés trackback címe:

https://husosfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr143135419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2011.08.11. 18:33:51

Ez egyszeruen gyonyoru!!! Gratula!
Most nalunk is a gomba a slager, mert van a piacon roka-, szegfu, ozlabgomba, valamint pofeteg, varganya es tinoru :o)
Ilyen tesztakeszito kutyut kaptam egyszer a paromtol, de nem nagyon tanultam meg banni vele. Azota is sodrofaval nyujtom a tesztat.

HUN_Sector 2011.08.11. 19:30:08

@Attilajukkaja: Attila, a piacon mennyi szokott lenne a rókagomba kilója? Mert fehérváron az Auchanben horror 2500ft/0,5kg. A Billában ausztriában meg mindig kirámolják a készletet....

HUN_Sector 2011.08.11. 19:30:23

@Attilajukkaja: Attila, a piacon mennyi szokott lenne a rókagomba kilója? Mert fehérváron az Auchanben horror 2500ft/0,5kg. A Billában ausztriában meg mindig kirámolják a készletet....

sbotond 2011.08.11. 19:41:58

@HUN_Sector: A Börzsönyben ingyen van, én már szedtem ott :) Amúgy ez alkalommal a Culinarisban vettem, nem éppen olcsón, de nem tudtam neki ellenállni.

Attilajukkaja 2011.08.12. 07:55:43

HUN_Sector

Jukka vagyok, Attila csak a "gazdam" :o)
Budapesten a Feny utcai piacon 400 Ft/10 dkg, az aprobb 300 Ft/10 dkg. Ez gyakorlatilag minden erdei gombara igaz. Nem olcso, de nem tartom horrornak. A gyumolcsok ara mar inkabb az szamomra!

Attilajukkaja 2011.08.12. 14:41:15

Kedves Botond!

"A szaggatót finoman a tésztára nyomkodva kijelöljük a korongokat."
Miutan a teszta masik felet rahajtod, a kijelolesek ugysem latszodnak, csak a kis toltelekkupacok. Gondolom, a kijeloles csak annak erdekes, aki nem tudja megsaccolni, kb. milyen tavolsagra tegye egymastol a tolteleket :o)
Vagy hogy is?

sbotond 2011.08.12. 16:15:16

Akkor pontosítok:
1. kijelölöm a korongokat.
2. pontosan a korongok közepére helyezem a tölteléket
3. miután ráhajtom a tésztát, a töltelékdudorok jelzik a kör középpontját, ez alapján történik meg a tényleges szaggatás.
Szóval igen, nem szerettem volna saccolni, mert az eddigi tapasztataim alapján dolgozni csak pontosan, szépen... :)

Attilajukkaja 2011.08.12. 18:28:36

@sbotond:

Koszi. Valahogy en is igy kepzeltem,...de azert izgatott a valasz!
En valoszinuleg ugy csinalnam, hogy megsaccolnam a tavolsagot es az alapjan tennem le a tolteleket. Nem tul kozel egymashoz. A maradek tesztat ugyis ujragyurom es kinyujtom.
Ne ertsd felre, nem kritikanak szantam,...csak leirtam a sajat verziomat. Valoszinuleg a tied az atgondoltabb.
Picit olyan "pasis" :o)
Vagy tevedek?
www.youtube.com/watch?v=_D0EjQWHNAM

peteraxx · http://www.revu.hu 2011.09.14. 15:03:05

az ilyen egyszerű, de nehezen beszerezhető konyhai eszközöket szokták aztán generációk között átmenteni. A fa része majd kicsit beérik, de 100 év múlva is ilyen lesz.